Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Někomu asi ležím v žaludku

Sport

  10:56
PRAHA - Na podzim 2003 slíbil bývalý rozhodčí Lubomír Puček po telefonu dalšímu sudímu Milanu Vodičkovi sedmdesát litrů vína.

Víno byl vtip. Lubomír Puček si prý nabídkou 70 litrů vína chtěl z asistenta Vodičky jen vystřelit. foto: Foto archiv LN

Havířovský soud to včera ohodnotil jako nabízení úplatku a současnému sportovnímu manažerovi fotbalové Slavie vyměřil pokutu sedmdesát tisíc korun. Kauza se týkala zápasu slovenské ligy mezi Banskou Bystricí a Púchovem. Vodička v něm figuroval jako asistent hlavního rozhodčího a od soudu dostal shodný peněžitý postih jako Puček a navíc ještě dvouletý zákaz vykonávat činnost rozhodčího. Oba se na místě odvolali.

Slávistické vedení zatím situaci nekomentovalo. „K projednání této skutečnosti se sejde co nejdřív klubové představenstvo,“ prohlásil mluvčí Slavie Alexandr Kliment.

„Stále opakuji, že jsem nevinný a ničeho špatného jsem se nedopustil,“ řekl LN sám Puček.

LN Jak moc vás rozsudek překvapil?
 Když jsem viděl, jak se to se mnou vyvíjí, tak jsem ani s ničím jiným nepočítal.

S verdiktem soudu asi nejste spokojený...
Vyletěl jsem nahoru jako Gagarin. Proběhlo to celé neskutečnou rychlostí. Nejdřív na mě zapomněli a pak najednou tento případ vytáhli. Za tři měsíce byl se mnou soud hotový. Ptám se, proč se tato kauza objevila až po dvou letech? Už před valnou hromadou fotbalového svazu mě přece prolustrovali. Přesto mě na ní nechali kandidovat, i když se voleb neměl zúčastnit nikdo obviněný v souvislosti s korupcí.

Jak si to vysvětlujete vy?
Někomu asi ležím v žaludku. Za celou dobu se proti mojí osobě kromě odposlechů neobjevil jiný důkaz. V obžalobě bylo uvedeno, že jsem nabízel sedmdesát tisíc korun. Tam ale nikdy nic takového nezaznělo. To je lež. Žádný člověk neřekl před soudem něco jiného, než jsem tvrdil já.

Se sudím Vodičkou jste mluvil o sedmdesáti litrech vína. Co jste tím tedy myslel?
Chtěl jsem si z něho vystřelit. Navíc jsem o tom říkal dopředu také dalším deseti lidem. Zpětně musím uznat, že to pro mě je hodně drahý žert.

Věříte, že krajský soud přesvědčíte, aby změnil původní verdikt?
Stále opakuji, že jsem nevinný a ničeho špatného jsem se nedopustil. Nic jsem neblokoval a nezdržoval. Dostavil jsem se pokaždé, když jsem byl předvolán. Proč bych to dělal, kdybych se cítil vinen?

Prozradíte jména lidí, pro které jste podle vlastních slov nepohodlný?
Všichni o nich vědí, ale bojí se je říct. Nechci dělat hrdinu ani spasitele. Nikoho nebudu pomlouvat. Ještě jsem to nestrávil. Úspěch se prostě v této zemi neodpouští.

Váš další osud ve Slavii bude řešit klubové představenstvo. Cítíte od vedení podporu?
Když mě Slavie angažovala, tak si přece také ověřovala, že v žádné korupční kauze nefiguruji. Kdybych o tom věděl já, tak bych Slavii taky nechtěl namočit do něčeho, s čím nemá vůbec nic společného. I vedení Slavie zastává názor, že ve vztahu ke mně nebylo všechno úplně O. K.

Byl byste ochoten pozastavit svoji funkci v klubu do vyřešení případu?
Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Když krajský soud rozhodne, že jsem vinen v plném rozsahu, tak odejdu sám. Stejně jako jsem skončil s pískáním. Nechci špinit dobré jméno Slavie. Nebude se kvůli tomu muset scházet žádné představenstvo. Násilím se nikde držet nebudu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!