Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Svěřenkyně českého kouče je v nominaci na nejlepší atletku světa

Haruka Kitagučiová během mistrovství ČR družstev v Hodoníně foto: Radim Strachoň, MAFRA

Haruka Kitagučiová, svěřenkyně českého trenéra Davida Sekeráka, je v nominaci na nejlepší atletku světa. Mezi jedenáct žen, jejichž jména zveřejnila Světová atletika, se japonská oštěpařka dostala díky světovému titulu a vítězství v Diamantové lize.
  16:30

V nominaci jsou čtyři atletky, které letos překonaly světový rekord. Naopak chybí loňská vítězka Sydney McLaughlinová, jež se místo překážek věnovala hladké čtvrtce a kvůli zranění přišla o MS.

Královnou dlouhých překážek místo ní byla Nizozemka Femke Bolová, která je mezi nominovanými. Pomohl jí k tomu i halový světový rekord na 400 metrů, o nějž po 41 letech připravila Jarmilu Kratochvílovou.

Dokonce tři světové rekordy - na 1500 metrů, míli a 5000 metrů - v letní sezoně zaběhla Keňanka Faith Kipyegonová, jež na MS ovládla patnáctistovku i pětku. O historické maximum na 5000 metrů ji ale ve finále Diamantové ligy připravila Etiopanka Gudaf Tsegayová. Nejnovější světovou rekordmankou z nominovaných je jiná Etiopanka Tigist Assefaová, která v září v Berlíně výrazně vylepšila nejrychlejší čas v maratonu.

Z vytrvalkyň se do nominace dostala ještě mistryně světa na 3000 metrů překážek Winfed Yaviová z Bahrajnu. V elitní jedenáctce nechybějí sprinterky Sha’Carri Richardsonová a Shericka Jacksonová. Zástupkyněmi technických disciplín jsou vedle Kitagučiové výškařka Jaroslava Mahučichová a trojskokanka Yulimar Rojasová. Nominaci doplňuje vítězka obou chodeckých závodů na MS v Budapešti Španělka María Pérezová.

Nyní budou hlasovat vedení a funkcionáři Světové atletiky i veřejnost, která může vyjádřit své preference na sociálních sítích. Toto kolo hlasování se uzavře 28. října a 13. listopadu Světová atletika oznámí pětici finalistek. Jména Světových atletů roku se lidé dozvědí 11. prosince.

Světová atletka roku 2023

Nominace

Tigist Assefaová (Et./maraton), Femke Bolová (Niz./400 m a 400 m př.), Shericka Jacksonová (Jam./100 a 200 m), Faith Kipyegonová (Keňa/1500 a 5000 m), Haruka Kitagučiová (Jap./oštěp), Jaroslava Mahučichová (Ukr./výška), María Pérezová (Šp./chůze), Gudaf Tsegayová (Et./5000 a 10.000 m), Sha’Carri Richardsonová (USA/100 a 200 m), Yulimar Rojasová (Ven./trojskok), Winfed Yaviová (Bahr./3000 m př.)

Autoři: ,

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...