Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šok v Paříži. Djokovič před čtvrtfinále odstoupil, má prasklý meniskus

Srb Novak Djokovič několikrát během osmifinále skončil na kurtu. foto: AP

Už po pondělní osmifinálové bitvě, v níž se potýkal s bolestí kolene a musel si vzít několik prášků, naznačil, že si dalším pokračováním v turnaji není jistý. V úterý před pátou hodinou odpolední pak srbský tenista Novak Djokovič přes tiskové prohlášení organizátorů vzkázal, že z Roland Garros skutečně odstupuje. Ve středu se měl ve čtvrtfinále utkat s Norem Casperem Ruudem.
  17:16aktualizováno  17:48

„Kvůli prasklému menisku v pravém koleni, což objevila úterní magnetická rezonance, se Novak Djokovič musel odhlásit z Roland Garros,“ stojí ve strohém prohlášení pořadatelů.

„Po pečlivém zvážení a konzultacích jsme s týmem museli udělat těžké rozhodnutí,“ doplnil na sociálních sítích sám srbský tenista.

V Paříži tak přišel o šanci rozšířit svou sbírku 24 grandslamových pohárů a obhájit loňský titul. Zároveň ztratí post světové jedničky, v čele žebříčku ho příští týden vystřídá Ital Jannik Sinner.

Djokovič s kolenem laboroval už před Roland Garros, podle jeho slov ale nešlo o nikterak vážné potíže. Jenže v pondělním osmifinále s Argentincem Franciskem Cerúndolem se mu zhoršily.

„Ve třetím gamu druhého setu jsem uklouzl, což koleno ovlivnilo,“ přiblížil po utkání.

Během něj kulhal a nemohl se pořádně pohybovat, avšak poté, co si vyžádal ošetření a několik prášků proti bolesti, dokázal pokračovat a nakonec triumfoval 6:1, 5:7, 3:6, 7:5 a 6:3.

Srb Novak Djokovič hledí k zemi během osmifinále Roland Garros.
Srb Novak Djokovič se nechává ošetřit během osmifinále Roland Garros

„V jeden moment jsem si nebyl jistý, zda mám za těchto okolností pokračovat, nebo ne,“ prozradil.

Vzhledem k tomu, že díky lékům se jeho stav postupně zlepšoval, se rozhodl hrát dál.

A nakonec dosáhl na velkolepý obrat, který na kurtu mohutně oslavoval. Divákům děkoval za podporu a za sílu, kterou mu v nelehké situaci dodali.

Avšak na pozápasové tiskovce prohlásil: „Nevím, co se stane v dalších dnech, jestli budu moct nastoupit a hrát. Uvidíme.“

Rozhodčí potvrdila poslední bod ve prospěch Novaka Djokoviče, Srb díky tomu vítězí v osmifinále Roland Garros.

Jeho obavy potvrdilo úterní vyšetření, které mu přineslo hrozivou zprávu o vážném zranění. Potíže ho připraví nejen o možnost účastnit se závěrečných kol Roland Garros, ale velmi pravděpodobně i další akce. Třetí grandslam sezony Wimbledon začíná v Londýně už 1. července...

Djokoviče tak ve 37 letech čeká pořádná výzva. Zotavit se z takového zranění v tak pokročilém věku pro něj bude tuze náročným úkolem a není vůbec jisté, zda se Srb ještě někdy vrátí mezi tenisovou špičku.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Na jeho zranění v Paříži se dost možná podepsalo i třetí kolo, v němž dřel s Italem Lorenzem Musettim až do nedělních tří ráno. „Tento pozdní konec určitě nepomohl mému spánku, biorytmu a zotavení. Ale před zápasem jsem se cítil skvěle – tak dobře, jak jsem za daných okolností mohl,“ přiblížil své pocity před duelem s Cerúndolem.

Jeho odstoupení potěšilo hned dva jiné tenisty, byť mu samozřejmě nic špatného nepřáli. Jeho soupeř Ruud prošel do semifinále bez boje a ušetřil síly a Sinner získal jistotu, že se posune na post světové jedničky.

O novině se dozvěděl hned poté, co vyhrál úterní čtvrtfinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem. „Co na to říct? Být jedničkou je sen každého tenisty. Ale na druhou stranu je pro všechny smutné, že Novak musel odstoupit. Doufám, že se brzy uzdraví,“ popřál Djokovičovi.

I on si totiž uvědomuje, že turnaj bez grandslamového rekordmana ztrácí část ze svého lesku.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!