Středa 26. června 2024, svátek má Adriana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Osm medailí zaručí spokojenost

Sport

  9:25
PRAHA - Tři týdny před slavnostním zahájením letních olympijských her posvětil Český olympijský výbor (ČOV) nominaci českých sportovců. Do rozpáleného Pekingu jich zamíří minimálně 131. "Přijali jsme jasná pravidla, takže nevznikl žádný spor,“ pochvaloval si šéf ČOV Milan Jirásek.

Bára Špotáková při návštěvě senátu. foto: Lidové noviny

"Jedině mohl vzniknout o doprovodné týmy, protože svazy jsou ze světových šampionátů zvyklé na širší zázemí, ale nakonec jsou všichni spokojeni,“ podotkl Jirásek.


Hlavními trumfy české výpravy jsou atleti (Špotáková, Šebrle), veslaři (Synek, Knapková, párová čtyřka), střelci (Emmons, Marušková), vodní slalomáři (Hilgertová, Ježek, Volf/Štěpánek) a moderní pětibojaři (Svoboda, Capalini). "Kdybychom získali osm medailí jako v Aténách, tak bych byl spokojený,“ tvrdil Jirásek. "Světový sport jde totiž stále dopředu, a pokud bychom udrželi ten počet, tak by to byla známka, že jsme nezaspali.“


Podle Jiráska si všichni sportovci nominaci zasloužili v tvrdé konkurenci. "Není tam žádný olympijský turista,“ prohlásil šéf ČOV.
Jako přední kandidátku na zisk zlaté medaile a s tím spojené tradiční odměny milion korun vidí Jirásek oštěpařku Barboru Špotákovou. "Mým černým koněm je ale plavkyně Pechanová v maratonu,“ prozradil Jirásek, který zalitoval, že Česko budou v kolektivních sportech na olympiádě reprezentovat pouze basketbalistky. "To je škoda, protože tým, to je tmel výpravy, kdy se mu dá fandit,“ povídal Jirásek.

Doktor nakonec nepojede
Včera také padla poslední možnost, že by do Pekingu vyrazil i dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor. Na kanoistu, který usiloval o olympijský start na deblu s Jiřím Hellerem, nezbylo v našlapaném poli účastníků místo.


Nominace ale nemusí být konečná. Atleti a plavci mohou plnit limity ještě týden a předseda ČOV má pravomoc je případně na hry dodatečně vzít. "Doufám, že dvě až tři jména ještě přibudou,“ přál si Jirásek.

Jedním z nich by měl být skoro jistě tenista Jiří Vaněk, který čeká na udělení divoké karty. "Celkové náklady na českou výpravu činí čtyřicet milionů korun,“ vyčíslil sumu šéf české mise a místopředseda ČOV František Dvořák.

Svoboda slova bude zaručena
Podle Jiráska musí sportovci respektovat pravidla a nemohou se na olympijské půdě navenek nijak politicky projevovat. "Ale sportovec není nijak omezený při rozhovorech s novináři. Pokud tedy bude chtít, může svůj postoj dát vědět přes média,“ vysvětlil Jirásek.
ČOV také vybaví české reprezentanty informacemi od Transparency International.

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...