Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Po mrtvém Montcourtovi truchlí celý tenisový svět, včetně Rafy Nadala

Sport

  15:17aktualizováno  19:01
PRAHA - VIDEO - Nikdy nepatřil mezi tenisovou špičku. V současné době si odpykával trest od tenisové federace za nelegální sázení. Přesto především ve Francii zvedla včerejší smrt čtyřiadvacetiletého Mathieu Montcourta obrovskou vlnu smutku. Po francouzském tenistovi truchlí také jeho velký kamarád Rafael Nadal.

Mathieu Montcourt. foto: AFP

"Všichni jsme v šoku. Mathieu byl skvělý člověk, silná osobnost s velmi veselou povahou. Mezi tenisty byl velmi uznáván a respektován. Jeho náhlá smrt zasáhla celý francouzský tenis. Je to obrovská tragédie," praví se v oficiálním prohlášení Francouzské tenisové federace.

MATHIEU MONTCOURT:

Právě jeho povaha nejspíše stojí za tím, že se Montcourt dosud neprosadil na okruhu ATP tolik, kolik by se od talentovaného Francouze očekávalo. Tsonga a spol. již dávno válčí v nejlepší dvacítce tenisového žebříčku, zatímco jejich vrstevník na okruhu ATP zatím vyhrál ze 13 zápasů pouze čtyři. Jeho posledním přemožitelem se stal letos ve 2. kole French Open Radek Štěpánek.

SMUTNÝ NADAL KE SMRTI KAMÁRADA

"Když jsem se dnes ráno probudil a zjistil jsem, co se stalo, byla to jedna z nejhorších zpráv, kterou jsem kdy četl. Zemřel jeden z mých přátel a já se z toho stále nemohl vzpamatovat. Nemohu tomu věřit. Znal jsem se s Mathieu už od dětství. Pořád jsme spolu soutěžili ve všech možných sportech. Nechápu to. Když se něco tak hrozného stanE, najednou si uvědomíte, jak relativní a nedůležité jsou vaše vítězství či porážky. Zemřel člověk, kterému bylo pouhých čtyřiadvacet let. Už nikdy si proti němu nebudu moci zahrát. Chtěl bych vyjádřit jeho rodině upřímnou soustrast a říci, že cítím hluboký zármutek se všemi fanoušky Francie."

Poté si mladý hráč začal odpykávat trest za sázení na tenisové zápasy z loňského roku, ke kterému se i přiznal. Původní trest - pokutu 12 tisíc dolarů a 8 týdnů bez utkání na okruhu ATP byl nakonec zmírněn na pětitýdenní zákaz tenisu na nejvyšší úrovni.

Vsadil jsem asi na 20 nebo 25 hráčů. Nejvyšší sázka byla tři dolary a nakonec jsem prohrál 36 dolarů. Proto mi to celé přijde nesmyslné," řekl agentuře Reuters v květnu. "Každý se tomu směje, takže to není jen můj názor. Sázel jsem na Agassiho a ten už tři nebo čtyři roky nehraje. Trest je příliš tvrdý. Pro hráče, jako jsem já, je pokuta 12.000 dolarů moc," uvedl Montcourt, jenž ještě v sobotu hrál challenger v chorvatské Rijece.

V pondělí jej ovšem našla již mrtvého v jejich bytě přítelkyně. Příčinou úmrtí mladého francouzského tenisty Mathieua Montcourta byla zástava srdce. Oznámila to dnes policie po pitvě s tím, že o víkendu by měly být ještě známy výsledky toxikologických testů.

"Zatím to vypadá, že skonal přirozenou smrtí. Abychom si mohli být zcela jistí, musíme ještě počkat na výsledky toxikologické analýzy," citovala dnes agentura Reuters policejního mluvčího.