Středa 26. června 2024, svátek má Adriana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Před olympiádou zuří boj o nový doping

Tour de France

  9:39
PRAHA - Před osmi lety jí sportovní svět ležel u nohou. Loni ale sprinterská královna Marion Jonesová přiznala, že si v roce 2000 pomáhala zakázanými prostředky. A dodatečně přišla o pět olympijských medailí. THG. Tak se jmenoval steroid, který byl na hrách v Sydney v roce 2000 nezjistitelný a který dopomohl Jonesové ke slávě.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. foto: Reprofoto

Na letošní Tour de France se objevila látka, o které odborníci říkají, že po ní prahnou všichni dopingovými podvodníci v souvislosti s olympijskými hrami v Pekingu.

Jde o EPO třetí generace zvaný CERA.

Právě tuhle látku našli ve čtvrtek ve vzorku italského cyklisty Riccarda Ricca, jedné z vycházejících hvězd pelotonu, která na letošním 95. ročníku slavného závodu vyhrála dvě horské etapy.

"Na trhu se tahle látka objevila ve formě léku teprve na začátku roku,“ popisuje přední světový expert na krevní doping Michel Audran. "Víme, že ji cyklisté používali už na Giru, takže mě nepřekvapuje, že se vynořila i na Tour. Jen mě udivuje, že už ji laboratoř dokázala odhalit,“ říká Audran.

Co je co

Co je EPO

EPO je zkratka pro erythropoetin, což je lidský hormon umožňující tvorbu červených krvinek. EPO je též možné vyrábět uměle a používá se u vážných poruch ledvin. Jeho nitrožilní podávání zvyšuje výkonnost, protože zvyšuje počet červených krvinek, které přenášejí v organismu kyslík (tedy energii). Proto EPO používají vrcholoví sportovci, zejména ve vytrvalostních disciplínách. EPO je ve sportu zakázán již od roku 1989, první testy se objevily až v roce 2000.

Co je CERA

CERA je EPO třetí generace, coby lék se pod obchodním názvem Micera dostal do distribuce v USA teprve minulý rok a v Evropě až na začátku tohoto roku. Jeho hlavní výhodou proti klasickému EPO je jeho delší setrvání v organismu. Prvním sportovcem, u něhož bylo CERA nalezen, byl cyklista Riccardo Ricco. Podle prvních informací se zdálo, že CERA nebude možné nalézt v klasických vzorcích moči.

Spolupráce s výrobci léků Stejně překvapení jsou i přistižení cyklisté. Nejistota se teď vkrádá i do myslí podvodníků, kteří se „připravují“ na olympijské hry v Pekingu. O vylepšeném krevním dopingu CERA se totiž věřilo, že ještě nějakou dobu bude nezjistitelný. "Je to ukázka toho, že síť se stahuje,“ prohlásil mluvčí Světové antidopingové agentury (WADA) Frederic Donzé.

WADA je totiž v kontaktu s výrobci léčiv a potenciální látky, které by mohli sportovci využívat jako doping, zkoumá ještě před tím, než jdou do oběhu. "S farmaceutickými firmami spolupracujeme velice úzce,“ popsal Dozé.

Francouzská laboratoř tak mohla přistihnout Ricca. Navíc kontroloři si cíleně vybírají podezřelé sportovce – právě Ricco byl podle zákulisních informací na černé listině mezi jezdci na Tour de France. Marion by nyní prý chytili "Kdybychom měli v roce 2000 k dispozici současné testy, tak bychom Marion Jonesovou velmi pravděpodobně chytili,“ tvrdí předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jaqques Rogge.

Podle něj je právě CERA spolu s růstovým hormonem hlavní látkou, která "frčí“ mezi dopujícími sportovci před hrami v Číně.

"Je pravda, že pořád zůstávají cesty, jak dopovat a nebýt chycen, ale my uděláme vše pro to, abychom podvodníky odhalili,“ prohlásil Rogge.

Dalším druhem dopingu, o němž se šušká v souvislosti s Pekingem, je genový doping. Ale hlavní zbraní na obou stranách dopingové barikády je utajení. "Říkalo se, že kontroloři jsou míle za podvodníky. To už není pravda,“ prohlašuje šéf Tour Christian Prudhomme.

Cenné informace o nových trendech v dopování poskytl na Tour i pokoj ve středu chyceného Španěla Nevada, který byl napěchovaný zakázanými i zcela neznámými látkami, které nyní zkoumají francouzští odborníci.

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.