Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Proti Rusku v nejsilnější sestavě. Tenistky usilují o čtvrtý titul z pěti let

Sport

  12:20aktualizováno  12:27
PRAHA - Ta sestava český tým do finále dostala. A i podle žebříčku jde o nejsilnější možné kvarteto, které má fedcupový kapitán Petr Pála nyní k dispozici. Nepřekvapí tak, že na finálový souboj proti Rusku, který se odehraje 14. a 15. listopadu v pražské O2 areně, dal důvěru tenistkám Petře Kvitové, Lucii Šafářové, Karolíně Plíškové a Barboře Strýcové.

České tenistky právě postoupily do finále Fed Cupu. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Jako pátá členka bude v týmu Denisa Allertová.

Češky se utkají o čtvrtý titul v posledních pěti letech. A čeká je nevyzpytatelná mise proti ruskému týmu, který decimují zranění a únava.

Světová trojka Maria Šarapovová naposledy dokončila zápas v červenci ve Wimbledonu. Od té doby zkusila nastoupit jen jednou, utkání se Strýcovou ve Wu-chanu však musela vzdát.

Vítězná sestava zůstává.

Zranění trápí i její krajanku Jekatěrinu Makarovovou (24. na žebříčku WTA), ve formě hrající Anastasia Pavljučenkovová (31.) zase bojuje s únavou. Ze sestavy, jež v předstihu české soupeřky nahlásily, tak zůstává fit jen Jelena Vesninová, které se však dařilo poslední dobou spíše ve čtyřhře.

„Ale Rusko je silný tým, jeden z nejsilnějších,“ varoval kapitán Pála.

Ani Češky nejsou na konci náročné sezony ve zcela ideální pohodě. Kvitová z posledních tří zápasů vyhrála jeden, Šafářová po pauze způsobené bakteriální infekcí nedokázala ze dvou pokusů zvítězit ani jednou.

Přesto česká sestava vzbuzuje respekt. Pála zvolil stejný výběr, který zvládl i dubnové semifinále proti Francii - a v němž jsou tři hráčky elitní patnáctky pořadí WTA.

Nechybí obvyklé tahounky Kvitová (5. na žebříčku WTA) a Šafářová (9.). Vedle nich budou připraveny i Plíšková (15.) a Strýcová (42.), tým doplní rovněž Allertová (64.).

„Co se týká Petry nebo Lucky, to je asi jasné, vyhrály toho hodně. Kája má výbornou sezonu, potřebujeme ji, jelikož nevíme, jak na tom všichni budou zdravotně. Je šance, že se dvouhry rozdělí mezi všechny tři singlistky. Bára může doplnit sestavu na čtyřhru,“ řekl Pála.

O2 aréna je už vyprodaná

Kvitová se momentálně připravuje v Singapuru na nadcházející Turnaj mistryň. Dostat se na něj může ve dvouhře i Šafářová, ačkoliv už boj nemá ve vlastních rukou. Na vrcholný podnik se nominuje, pokud Carla Suárezová neprojde tento týden v Moskvě do finále.

Šafářová má nicméně jistou účast ve čtyřhře po boku Bethanie Mattekové-Sandsové. Vrcholu sezony WTA se zúčastní v deblu i Lucie Hradecká se svou spoluhráčkou Andreou Hlaváčkovou.

Češky, resp. Českoslovenky se s Ruskem utkaly pětkrát, třikrát zvítězily. Naposledy v moskevském finále v roce 2011, kde současný výběr kolem Kvitové odstartoval vítězné roky - triumfoval i v letech 2012 a 2014. Letos by v Praze rád svou nadvládu potvrdil.

Třináctitisícové hlediště O2 areny už je vyprodané.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!