Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

První švýcarskou překážku Murray překonal

Sport

  23:51
PRAHA/LONDÝN - Téměř čtyři hodiny bojoval anglický miláček posledních dnů Andy Murray se švýcarským tenistou Stanislasem Wawrinkou, než jej zdolal v pětisetovém maratonu plném nádherných výměn a spousty brejkových možností. S první "švýcarskou" překážkou se Murray vypořádal, ta další jej čeká případně nejdříve ve finále v podobě Rogera Federera.

Radující se Andy Murray. foto: ČTK

Kdo neviděl, neuvěří. Poprvé v historii Wimbledonu se hrálo pod zataženou střechou, umělým osvětlením a téměř až do třiadvacáté hodiny večerní londýnského času. Také si toho fanoušci náležitě vážili a cenili. Na centrálním dvorci bylo vyprodáno, další tisíce fanoušků se dívalo na zápas Andy Murrayho a Stanislase Wawrinky na "Henmannově kopečku" v areálu All England Clubu.

Pětisetová bitva domácí naděje na první wimbledonský triumf po třiasedmdesáti letech dnes rozhodně nepůsobila nejjistějším dojmem. Andy Murray snadno ztratil první set 6:2 a kde kdo se ptal, co se to s tím Skotem děje? Další dvě sady sice třetí nasazený vyhrál shodně 6:3, ovšem v závěru čtvrtého dějiství zaváhal, Wawrinka brejk využil a celou sadu získal 7:5.

ANDY MURRAY (3) vs
STANISLAS WAWRINKA (19) 2:6, 6:3, 6:3, 5:7, 6:3

Esa: 7:17. Dvojchyby: 4:3. Nevynucené chyby: 38:51. Vítězné míče: 49:59. Využité brejky: 5/11 - 4/14. Celkový počet získaných bodů: 165:147.

Utkání musel rozhodnout pátý set a mysl mnohých domácích fanoušků začínaly svírat černé myšlenky. Ty sice hned na úvod páté sady Murray rozehnal využitým brejkem, ovšem následně také on přišel o servis a začínalo se od začátku. A nejeden tenisový fanoušek začal přemýšlet, s čím že se to hodí druhý den marod, aby nemusel do práce.

Pětisetové drama rozsekla osmá hra, kterou po velkém boji Wawrinka ztratil a Murray měl možnost servírovat do zápasu. Druhou nabídnutou šancí nepohrdnul a po 237 minutách nádherné tenisové bitvy mohl šťastně políbit wimbledonskou trávu - ve středu jej čeká čtvrtfinále a sen anglických fanoušků žije dál...

Čtvrtfinálové dvojice: Hewitt - Roddick, A. Murray - Ferrero, Haas - Djokovič, Karlovič - Federer.

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...