Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šance ragbistek na olympiádu utnula v semifinále kvalifikace Keňa

Ragbistka Kristýna Riegertová. foto: Profimedia.cz

Šance českých ragbistek na start na olympijských hrách v Paříži utnuly v semifinále závěrečného kvalifikačního turnaje Keňanky. Africký tým v Monaku porazil výběr trenéra Víta Chalupy těsně 12:10. Reprezentantky v sedmičkovém ragby bojovaly o start na olympijských hrách jako poslední české zástupkyně kolektivních sportů. V Monaku nakonec obsadily čtvrté místo po druhé porážce s Polskem, tentokrát 14:33. Start v Paříži si zajistily favorizované Číňanky po finálové výhře 24:7 nad Keňou.
  13:51aktualizováno  18:32

Český celek dnes nejprve prošel mezi nejlepší čtyři týmy po čtvrtfinálovém vítězství 22:0 nad hráčkami Ugandy, které se vůbec neprosadily přes obranu. Proti dalšímu východoafrickému soupeři už česká defenziva tolik nefungovala a Keňanky dvakrát po samostatném průniku položily pětku, přičemž na tu první navázaly nakonec rozhodujícím kopem za dva body. Ještě před přestávkou dokázala donést míč do koncové zóny Kristýna Riegertová a další pětkou snížila až v nastaveném čase zápasu a po kontrole u videa Julie Durychová. Vyrovnat mohla z kopu po pětce Julie Doležilová, ale pokus z ostrého úhlu se jí nepovedl.

Český tým na turnaji prohrál čtyři ze šesti utkání. Začal porážkami od Polska (7:24) a favorizované Číny (5:41), postup ze skupiny si zajistil drtivou výhrou 45:0 nad Mexikem. Na vítězství nad Ugandou se dvěma pětkami podílela Anežka Sládková, po jedné přidaly Riegertová a Doležilová, která i proměnila kop po pětce.

„Ještě jsme nezažili turnaj, na kterém by se hrálo o tolik. Je to úžasná zkušenost, ze které se musíme určitě poučit,“ uvedl na webu ragbyové unie trenér Chalupa. „Jsem na nás fakt pyšná. Jak jsme na turnaji zahrály a kam až jsme se s týmem dostaly,“ doplnila Sládková.

Olympijská kvalifikace ragbistek v Monaku

Finále:
Čína - Keňa 24:7 (12:7)

O 3. místo:
Polsko - Česko 33:14 (14:7).

Semifinále:
Keňa - Česko 12:10 (12:5)
Čína - Polsko 40:7 (19:7)

Čtvrtfinále:
Česko - Uganda 22:0 (12:0)

Autoři: ,

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...