Čtvrtek 11. července 2024, svátek má Olga
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Řepka: Se Spartou už jsem domluvený

Sport

  15:13
LONDÝN/PRAHA - „Pusťte mě domů,“ prosí už nějaký čas obránce Tomáš Řepka (32). West Ham, který českého fotbalového tvrďáka zaměstnává, o tom nechtěl slyšet. Teď se zdá, že anglický klub nakonec povolí a umožní Řepkovi odejít do vytoužené Sparty, která o něj začala bojovat. Přestupová senzace pro českou ligu se přiblížila.

Tomáš Řepka při tréninku. foto: Jan Zátorský, Lidové noviny


LN Rozjíždí se váš přestup?
Doufám, že jo. Snad to co nejdřív ukončíme. Dneska jsem mluvil s trenérem. Zavolal si mě a říkal, že bych měl po zranění v sobotu nastoupit v anglickém poháru v Norwichi. A taky povídal, že příští týden se k přestupu vyjádří klub a začne se o něm jednat.

LN Měkne West Ham?
Měkne? Nevím. Ale tady ve West Hamu jsou dobrý lidi, pochopí to. Když se do toho se vší vervou zapojí sparťani a můj agent, tak by to mohlo vyjít. Věřím tomu.

LN S vedením Sparty jste mluvil?
Jsme ve spojení pořád, mluvil jsme i s prezidentem. Řekli jsme si, co oni čekají ode mě a já od nich. Taky neustále komunikuju s agentem. Teď je to na klubech. Já jsem se Spartou prakticky domluvený.

LN Co Sparta chce?
Chtějí to prostě dát dohromady. A já jsem rád, že mi dají tu šanci, abych se mohl vrátit do klubu, kde se rozjela moje dráha, odkud jsem šel do zahraničí. Chci jim to vrátit.

LN Dá se říct, že na svém odchodu soustavně pracujete?
S trenérem jsem o tom mluvil třikrát, ví to. Asi je tlačil čas, přestupní termín je krátký. Možná neměli představu, koho místo mě koupit. Teď snad náhradu mají (mluví se o hostování Glena Johnsona z Chelsea - pozn. red.). I proto mám pocit, že by to mohlo vyjít. Ale já se s trenérem spíš bavím o sobě, o mých šancích na odchod. Jestli se k tomu chce po víkendu vrátit, tak tu asi nějaká alternativa bude.

LN Sparta se snaží získat i útočníka Bobice. Celá věc zřejmě stojí: buď Řepka, nebo Bobic. Víte to?
Něco jsem slyšel. Ale jestli to mají sparťani takhle postavený? To fakt nevím. Třeba přijdeme oba.

Tomáš Řepka.LN Číslo 1 jste vy...
Strategii fakt neznám. Jsme domluveni, teď záleží na klubech. Třeba to neklapne a přijdu až v létě.

LN Sparta hledá, slovy trenéra Grigy, silného hráče, lídra kabiny. Zapadáte do této představy?
(směje se) Jsem takovej blázen a vždycky jsem byl. Hecíř. Samozřejmě, že se o to budu snažit.

LN Klub chce hvězdnou tvář. Na tuhle roli jste připravený?
To nevím. Ono to je hrozně těžký, vždyť já jsem vlastně nikdy nebyl hvězda. To patřilo útočníkům, já byl dělník a pracant. Udělám svoji práci poctivě, to bude moje povinnost. A jestli se ze mě pak stane hvězda? To záleží na lidech, na médiích. Sám se jako hvězda necítím.

LN Sparta je už víc než rok pořádně rozbouřená. To vám nevadí?
Těm klukům ani samotné Spartě to nepřidá. Jenže krize jednou přijde na každé mužstvo. Trenér, který tam byl, možná nevybral pro mančaft ty vhodný typy. Tohle se velkoklubům občas stává. Možná jste tomu nepřidali ani vy novináři. I lidi, kteří neměli Spartu rádi - ale mlčeli, když hrála dobře - toho využili a začali do ní vrtat.

LN Před necelými třemi lety jste v rozhovoru pro LN o návratu do Česka prohlásil: „Když vidím, co se u nás kolem fotbalu děje, a některé zápasy, které můžu sledovat, říkám si, že mi to za to nestojí.“ Kdy se váš názor změnil?
Rodina se vrátila domů a já počítal s tím, že ve West Hamu ukončím smlouvu a pak půjdeme společně někam jinam. Chtěl jsem postoupit do ligy a odejít s čistým štítem. Nakonec jsem to všechno přehodnotil a chci se vrátit domů. Pro někoho je osm let venku normální, pro někoho zase nadstandardní doba. Pro mě je to tak akorát.

LN Jenže v českém fotbale se za tři roky téměř nic nezměnilo.
To vím. Ale nic s tím nenadělám. Lidi, kteří mají ve fotbale moc, se musí rozhodnout, jak s ní naloží. Kdybych šel do války, nevyhrál bych ji. Spousta lidí si třeba myslí to samé, co vy, ale stejně vás nepodpoří. Taková je naše česká mentalita a mě to mrzí. Budu se s tím ale muset nějak vyrovnat.

LN Zvyknete si?
Budu muset. I když je to dost divný slovo, musíte jen zemřít. Mně nezbude než se přizpůsobit, abych tam vůbec mohl fungovat.

LN Co když vám Sparta nevyjde? Jste připraven na zklamání?
Ouuu... Doufám, že když se to nepovede teď, tak na mě Sparta nezanevře a vyjde to v létě. Teď už proto nemůžu udělat vůbec nic. Prostě se chci vrátit do Sparty, víc sám nevyřeším. Trošku jsem to teď odsunul, byl jsem zraněný. Neměl jsem v hlavě nic jiného, protože to pro mě byla nová věc. Nikdy v životě, musím zaťukat, jsem vlastně zraněný nebyl. Trošku jsem s tím bojoval. Byl bych samozřejmě hodně zklamaný, kdyby Sparta padla. Ale musel bych si holt počkat.

Autor:

Každý pátý člověk na planetě řeší neplodnost. V Čechách to může být i 15 %
Každý pátý člověk na planetě řeší neplodnost. V Čechách to může být i 15 %

O někoho se opřít a nebýt v tom sama… To byl hlavní impuls, proč Anna Sedláková a Karolína Krejčová založily projekt Indiánky. Obě dvě slyšely ve...