Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Paříž bez ruských judistů. Nepřijímáme ponižující podmínky, vzkázal svaz

Ruští judisté nebudou startovat na olympijských hrách v Paříži. foto: ČTK

Na olympijských hrách nakonec nebudou startovat ruští judisté. Tamní svaz v sobotu podle agentury DPA odmítl poslat do Paříže čtyři závodníky, kterým Mezinárodní olympijský výbor účast povolil.
  20:14

„Nepřijímáme ponižující podmínky a nezúčastníme se her v Paříži ve složení, které schválili zástupci MOV,“ uvedl v prohlášení svaz, který účast zamítl jednomyslně.

Kvůli ruské invazi s podporou Běloruska na Ukrajinu z února 2022 se nesmějí pařížských her účastnit oficiální výpravy těchto zemí ani týmy v kolektivních sportech. Individuální sportovci z Ruska a Běloruska mohou závodit jako neutrální za splnění podmínek MOV: nesmějí být spojeni s armádními a bezpečnostními složkami, podporovat ruskou agresi proti Ukrajině a musejí splňovat podmínky Světové antidopingové agentury WADA. Jejich způsobilost posuzuje tříčlenná komise.

MOV v minulosti uvedl, že v Paříži očekává start zhruba 36 ruských a 22 běloruských sportovců. Olympijské hry začnou ve francouzské metropoli 26. července.

Autoři: ,

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...