Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Růžička se může vrátit na led!

Sport

  8:50
PRAHA - Legrace? Pohádka? Kdepak. Letošní extraligové play off možná zažije šokující comeback. Pražská Slavia dopsala na soupisku svého kouče Vladimíra Růžičku.

Z lavičky zpět na led? Růžička tuto možnost nevylučuje. foto: ČTK

Třiačtyřicetiletá legenda českého hokeje přitom v klubu zároveň působí jako spolumajitel a generální manažer.

„Navrhli jsme to na jednání majitelů Slavie v dobré náladě po postupu do play off ze šestého místa,“ uvedl obchodní ředitel Ladislav Blažek na oficiálních internetových stránkách klubu.

Cíl Růžičkovy mise? Pomoci v play off Slavii při případných samostatných nájezdech. Právě ty letos vicemistrovi nejdou. „Skutečně to není žert, Vláďa Růžička začíná tento týden nájezdy trénovat,“ uvedl Blažek. Sám Růžička ale nepočítá s tím, že by nastoupil. „Dávám tomu tak pět procent,“ řekl serveru hokej.cz.

„Tak to je tedy gól,“ reagoval ale na zprávu elitní slávistický kanonýr Michal Sup. „Nic jsem o tom nevěděl,“ dodal pro LN. Tým měl totiž dva dny volna, na tréninku se sejde až dnes.

„Růža to má v rukou pořád, hodně lidí by překvapil,“ domnívá se Sup. „Byl to vždycky šikovný hráč a na nájezdy fyzičku nepotřebuje. K bráně dojede, tam vymíchá gólmana a je hotovo. Rozhodně mi to připadá reálnější, než kdyby se Petr Bříza vrátil do branky,“ zmínil Sup podobně překvapivý krok mistrovské Sparty. Ta v lednu dopsala na soupisku jako třetího gólmana právě Petra Břízu, který loni po zisku titulu ukončil kariéru a v klubu působí jako manažer.

„Je interní věcí každého klubu, jak se rozhodne doplnit mužstvo,“ řekl pro LN Bříza a zároveň odmítl, že by Růžičku k návratu inspiroval jeho „comeback“.

Teoreticky ale může nastat situace, že by na sebe v play off Bříza s Růžičkou narazili. Salfický i Duba, oba sparťanští gólmani, by byli zranění, do branky by tak šel Bříza. A zápas by dospěl k samostatným nájezdům... „To je ale moc kdyby najednou,“ směje se Bříza. „Jak už jsem řekl, na led bych šel jen v krajní situaci.“

Naposled na sebe Bříza s Růžičkou narazili 15. října 1999 a extraligový šlágr tehdy vyhrála Slavia 3:1. Jak si vedl Vladimír Růžička? Nasázel Spartě hattrick... „Ten zápas si trochu vybavuju,“ přiznal Bříza. „Vláďa tehdy už moc nebránil a čekal na svou šanci na modré čáře. No a nájezdy mu šly vždycky, to všichni víme.“

Jenže právě samostatné nájezdy letos Slavii nevycházejí, klub navíc opustil vyhlášený technik a specialista na penalty Vlasák. „Jestli je Vláďa trumf místo Vlasáka? No, vlastně jo,“ směje se Sup.

Trénoval snad Růžička v poslední době nájezdy po tréninku? „Ne víc než jindy,“ říká Sup. „On si tam pohrává vždycky s pukem, sem tam si střihne nájezd. Ale jestli je to tak, tak od pátku s náma půjde trénovat. Navlíknem ho do věcí a vezmeme ho mezi sebe, bude hezky kroužit s náma,“ směje se.

Největší překážkou případného comebacku by tak podle Supa nebyla chybějící fyzická kondice charismatického kouče, ale jeho převlékání mezi koncem prodloužení a samostatnými nájezdy. „To bych viděl jako větší problém, než je samotná realizace nájezdu,“ uzavřel Sup.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!