Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šebrle hodlá v Götzisu vyzvat mládí

Sport

  12:34
PRAHA - Staršího desetibojaře ve světové špičce nenajdete. Přesto čtyřiatřicetiletý Roman Šebrle, olympijský vítěz z Atén, mistr světa z Ósaky 2007 a aktuální světový rekordman míří na víkendovém mítinku v Götzisu vysoko.

Šebrle v dálce. foto: ČTK

„Chtěl bych tam vyhrát. Když bude teplo, mohl bych atakovat hranici 8800 bodů. Podle výkonů z nedělní extraligy i z úterního mítinku v Turnově na to mám,“ přemítal Šebrle před středečním odletem do Rakouska.

Může se však stát, že mu počasí nenahraje. Byl by pak nazlobený, že by mu po loňské promaroděné sezoně vstup do té letošní nevyšel podle představ?

„On to pro mě tak superdůležitý závod zase není. Ten přijde až v Berlíně,“ zakroutil hlavou svěřenec trenéra Dalibora Kupky a zmínil srpnový světový šampionát, kde bude obhajovat titul.

Už jaksi samozřejmě bere skutečnost, že je mezi desetibojaři posledním představitelem „staré gardy“. „To není nic nového. Už v roce 2005 jsem si na závodech všiml, že se mi nějak podezřele nelíbí jen atletky, ale taky jejich trenérky,“ smál se.

Podvanácté v Mekce vícebojů Loni se Tomáš Dvořák, nyní již trenér, a Šebrle mítinku v Mekce vícebojů nezúčastnili, jinak jsou ovšem jeho vládci. Dvořák tam závodil dvanáctkrát, přičemž vyhrál v letech 1999 a 2000. Šebrle v Götzisu v roce 2001 vytvořil světový rekord a až do roku 2005 pouze vítězil. Poprvé startoval v roce 1997 a vynechal jen loni. Také on si nyní připíše dvanáctou účast.

Jak dlouho ještě hodlá odolávat náporu mládí?
„V posledních letech jsem už přece párkrát neodolal, naposledy loni,“ připomněl šesté místo z olympijského Pekingu. „Ale končit hodlám až po olympiádě v Londýně,“ má jasno.

Soupeřem i legendou Z velkých soupeřů nyní budou chybět Američan Clay a Kazach Karpov, zato přijedou Bělorus Kravčenko, stříbrný z Pekingu, Ukrajinec Kasjanov, stříbrný z HME v Turíně, Jamajčan Smith, který jej prohnal na MS v Ósace. „Jsem zvědavý na Kubánce Garcíu, dobrý bude Američan Hardee.“

Má Šebrle tušení, co dělají jeho velcí soupeři minulosti? „Moc ne,“ přiznal. „Vím jen, že Islanďan Magnusson dokončuje v Londýně studium a Rus Lobodin je trenérem. Spatřovali ve mně soupeře, byť museli přijmout fakt, že nejvíc budu vyhrávat já. Zato současní kluci na mě koukají víc jako na legendu. Za poslední dva roky už vědí, že i legendy se dají porazit, proto musím dělat co nejmíň chyb,“ předsevzal si.