Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Šebrle oprášil některé Váňovy metody a cítí velkou šanci

Sport

  12:22
PRAHA - Já že patřím do starého železa? Na to zapomeňte. Čtyřiatřicetiletý Roman Šebrle má za sebou třítýdenní přípravu v Nymburce směřující k srpnovému mistrovství světa v Berlíně. "Jsem unavenej jako pes, ale ten risk stál za to," říká.

Robert Změlík a Roman Šebrle. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Jakmile vešlo ve známost, že olympijský vítěz Bryan Clay se kvůli zranění světového šampionátu nezúčastní, zareagoval Roman Šebrle po svém. "V Nymburce jsem toho stihl hodně, odpočíval jsem mnohem míň než dřív. Ten risk stál ovšem za to, otevřela se velká šance. Takže i když jsem teď unavenej jako pes, přežil jsem a věřím, že to nebyla zbytečná dřina," přemítá světový rekordman a úřadující mistr světa Šebrle.

Tři loňská zranění a poté šesté místo z Pekingu jsou zapomenuty, nyní se i přes právě uzavřené nymburské galeje tváří spokojeně. "Tehdy už jsem nestihl doladit formu. Teď, doufám, to dotáhnu do konce. A loni jsem nemohl pořádně spát, což se po návratu rodiny do starého domu změnilo," srovnává.

Nemračí se ani atletův manažer, rádce a obchodní partner Robert Změlík, o šest let starší olympijský vítěz v desetiboji z Barcelony 1992, který se Šebrlem řadu tréninků v Nymburce absolvoval.

Návrat k olympiádě v Sydney
"Oproti loňskému roku je na Romanovi vidět úplně jiná vnitřní energie, už nevypadá, jako by pořád potřeboval dospat. Teď sice cítí únavu, ale během tréninku to na něm není vidět. To je znamení, že trénuje dobře," má jasno Změlík.

A hned předkládá důkaz: "V neděli měl poslední náročný trénink a i přes tři týdny v nohách všechno završil dvoustovkou za 21,8, což je velice dobré," pochvaluje si. Šebrle přiznává, že takovou dřinu jako nyní v Nymburce dlouho nezažil. "Poslední dva dny jsem sotva tahal nohy, ale všechno jsem odtrénoval dobře. Byl to podobný trénink jako před Sydney, to jsem po přípravě v maďarské Tatě taky lezl po kolenou," připomene olympijské hry v roce 2000, kde vybojoval stříbrnou medaili.

Do zmíněného období se nevrací pouze ve vzpomínkách. "Začal jsem lehce kopírovat něco z přípravy mého tehdejšího trenéra Zdeňka Váni, ty tréninky víc do rychlosti mi vyhovovaly. Ve čtyřiatřiceti se mi už nechtělo do pěti kiláků každou sobotu, to mě ničilo," říká chlapík, který z Váňovy skupiny odešel v závěru roku 2001.

Magický trojúhelník?
Kdepak Šebrleho současný trenér Dalibor Kupka prý se kvůli změně přípravy nedurdí. "Něco by možná udělal krapet jinak, má trochu jiný styl tréninku. Jenže taky potřebuje čas na další svěřence, mým koučem je pořád. Jsme v pohodě," říká atlet. "My se s Daliborem známe dobře," dokládá Změlík, že funguje i trojúhelník závodník - manažer -trenér.

Jestlipak se už nyní dá odhadnout, jakou bude mít olympijský vítěz z Atén před Berlínem formu? "Ještě ne. Tahle příprava byla hodně důležitá, ale teď se potřebuju rozzávodit," vysvětluje Šebrle. Změlík se tváří optimisticky. "V neděli jsme házeli oštěpem a Roman řekl, že k tomu, co hodí teď, přidá v Berlíně deset metrů. A hodil 62 metrů! To už na tréninku nehodil dlouho, to o něčem svědčí," usmívá se bývalý šampion.

A jaký program čeká obhájce zlata z Ósaky 2007 nyní? Dnes závody v Ústí nad Labem, v sobotu Kutnohorská laťka, příští týden závody v Kodani. A potom? "Krokodýlí trénink - budeme čekat na jiskru, která je teď utlumená tréninkem. Pružina se musí umět pustit včas, aby to koplo," zatváří se tajuplně Změlík.