Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

SS na krku, pavučina na lokti. Aféra se sekuriťákem na atletickém MS v pravicovém Maďarsku

Momentka z oficiálního zahájení MS v atletice v Budapešti 2023. foto: Reuters

Všiml si ho jeden z českých fanoušků, který do Budapešti na atletický světový šampionát dorazil. Fotku sekuriťáka, který má vzadu na krku vytetované nacistické SS a na pravém lokti pavučinu, což bývá označováno za symbol rasismu, vyvěsil na X.com, kde ji zaregistrovali novináři. Po jejich nátlaku byl člen ochranné služby z mistrovství světa vyhozen.
  12:55

Tedy aspoň podle maďarských webů Telex.hu a Index.hu.

Jde o první skandál dosud vcelku poklidného atletického šampionátu. Muže český fanoušek zachytil v neděli dopoledne. Na svůj profil pověsil jednu fotku, na které je většina postavy sekuriťáka, a pak i druhou, která je přiblížená na jeho tetování SS na krku.

Pavučina na pravém lokti pak má jediný význam – její nositel je rasista.

„Budapešť, Maďarsko. Oficiální bezpečnostní služba na mistrovství světa v atletice,“ připsal k příspěvku fanoušek vystupující pod přezdívkou Jack Fella.

Muž byl zaměstnancem firmy Valton Security, která pomáhá organizovat atletický světový šampionát a zároveň se stará o bezpečnost.

Maďarští novináři tak okamžitě kontaktovali organizátora mistrovství, aby zjistili jeho postoj k zaměstnanci s tímto symbolem na těle. Odpověď přišla rychle.

MS v atletice 2023

příloha iDNES.cz

„Případ je naprosto nepřijatelný. Požádali jsme subdodavatele poskytujícího bezpečnostní služby, aby okamžitě zasáhl,“ odepsal organizační výbor.

To mohlo znamenat cokoliv – vyhazov, odvolání ze směny, nebo třeba jen zakrytí tetování na krku šátkem.

I proto novinář Bakré-Nagy Ferenc kontaktoval přímo bezpečnostní firmu, aby zjistil, jakým způsobem se ke svému zaměstnanci hodlá zachovat. Ta mu odpověděla, že se prý dotyčný na přijímacím pohovoru objevil v mikině s kapucí.

Tetování vzadu na hlavě tak údajně nebylo vidět. Firma každopádně uznala, že jde o naprosto nepřístupnou věc, a muže propustila.

Je to jen další střípek z maďarské reality, kde je zřejmá síla krajní pravice.

Stačí si připomenout Györgyho Budaházyho - krajně pravicového aktivistu, jenž v roce 2006 založil spolu s Lászlem Toroczkaiem organizaci Hunnia. Té vadí vstup Maďarska do Evropské unie v roce 2004. Odmítá taky Trianonskou smlouvu, která v roce 1920 stanovila hranice současného státu a vyzývá k vytvoření Velkého Maďarska s hranicemi před zmiňovaným rokem.

Za násilné delikty byl Budaházy vězněn od roku 2009. A letos v dubnu byl prezidentkou Katalinou Novákovou omilostněn…

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!