Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek vyhrál v Rotterdamu svůj první turnaj

Sport

  18:21
ROTTERDAM - Tenista Radek Štěpánek ve svých 27 letech poprvé v kariéře vyhrál turnaj ATP ve dvouhře. Ve finále v Rotterdamu porazil Christopha Rochuse z Belgie po setech 6:0 a 6:3. Během své kariéry Štěpánek postoupil do finále čtyřikrát.

Radek Štěpánek foto: ČTK

Aktivně hrající Štěpánek měl utkání od začátku ve své moci. Úder soupeřově psychice uštědřil už v prvním setu, v němž nedovolil o dva týdny mladšímu Belgičanovi uhrát ani game. Sadu, ve které vyhrál Rochus jen sedm míčků, ukončil Štěpánek po osmnácti minutách tvrdým forhendovým returnem.

V druhé sadě byl průběh vyrovnaný pouze do stavu 4:3 pro šestého nasazeného Čecha, poté Štěpánek prolomil Rochusovo podání a při svém servisu dosáhl na první mečbol. Za stavu 40:30 ho ještě soupeř prohodil, při druhém mečbolu však karvinský rodák zasáhl u sítě bezchybně a v euforii klesl k zemi. Utkání trvalo 45 minut, Štěpánek v druhé sadě nasázel osm es za sebou.

"Je to krásný pocit. Tento den si budu navždycky pamatovat. A určitě na to dnes padnou nějaká piva," uvedl po svém premiérovém vítězství Štěpánek, kterého před začátkem označil ředitel turnaje Richard Krajicek za "černého koně". "Tím jsi mi dal zvláštní motivaci," řekl český tenista bývalému wimbledonskému šampionovi při pozápasovém rozhovoru.

Nejlépe postavený český tenista ve světovém žebříčku přiznal, že byl před utkáním nervózní. "Definitivně jsem se uklidnil, když jsem vyhrál jeho podání ve druhém setu. To byl nejdůležitější moment zápasu, protože jsem získal sebevědomí," uvedl Štěpánek, jenž prý nikdy neztrácel víru, že vyhraje turnaj ATP. "V těch předchozích finále jsem zkrátka nebyl dost dobrý. Věděl jsem ale, že můj čas přijde," dodal.

Po neúspěšných pokusech v Miláně, Ho Či Minově Městě a Paříži se Štěpánek dočkal ovací pro vítěze, které přijímal v tričku v typické oranžové nizozemské barvě. Za triumf získal 147.000 eur z celkové dotace 765.000.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!