Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Švédové se v semifinále utkají s Kanadou

Sport

  16:55
RIGA - Hokejový šampionát v Lotyšsku zná dva semifinalisty. Švédové rozstříleli USA vysoko 6:0 a v sobotu se postaví proti Kanadě, která porazila Slovensko 4:1.

Ryan Kesler z USA uniká Švédu Jonasi Nordquistovi. foto: ALEXANDER NEMENOVAFP

Hattrickem se na výhře podílel Mika Hannula. Šikovný útočník Jönköpingu se trefil už po 168 vteřinách, kdy se prosadil před brankou. Andersona, který se vrátil do branky po jednozápasové pauze, pak překonal znovu za dalších třináct minut. Američané v ničem nepřipomínali tým, který zaskočil v úterý neporažené Čechy, a Švédům nekladli žádný odpor.

Během zápasu se nedostali do pořádné šance, zato branky na kontě soupeře přibývaly. Další dvě zařídil útok vedený Nylanderem. Jágrův spoluhráč z New York Rangers nejdřív přihrál na gól Samuelssonovi, pak v přesilovce pomohl připravit palebnou pozici pro Kennyho Jönssona. Ten od modré prostřelil Andersona, jemuž clonili další dva Švédové.

Američané do poslední části hry vyměnili gólmana, ale vývoj zápasu se nezměnil. Hannula se prosadil i proti Bacashihuovi a završil hattrick. Normu dvou branek na třetinu splnil v předposlední minutě Karlsson. Švédové tak prodloužili své úspěšné období: mezi elitní čtveřici se dostali pokaždé od roku 2001. Zlato ale získali naposledy před osmi lety.

Kanada Slovensko 4:1

Hokejisté Kanady se stali druhými semifinalisty mistrovství světa v Rize. Zámořský tým porazil Slovensko 4:1, když o své výhře rozhodl třemi góly v rozmezí 99 vteřin ve třetí třetině. V semifinále se Kanada, jež vyřadila Slováky i před rokem. Repríza loňského čtvrtfinálového duelu ze šampionátu v Rakousku nabídla v úvodu opatrný hokej, na kterém bylo poznat, že ani jeden tým nechce udělat chybu a pustit soupeře lehce do gólové šance.

O slovenskou ofenzivu se staral zejména útok Rastislava Pavlikovského, který měl na křídlech sourozence Hossovy a kanadské obraně dělal problémy zejména Marián. A tato řada se postarala i o první gól zápasu.

O slovenskou ofenzivu se staral zejména útok Rastislava Pavlikovského, který měl na křídlech sourozence Hossovy a kanadské obraně dělal problémy zejména Marián. A tato řada se postarala i o první gól zápasu. Obráncem Milem vystřelený puk však za Denisova záda nešťastně tečoval spoluhráč Calder.

Další góly padaly už jen do slovenské branky.Větší aktivita  Kanaďanům přinesla ovoce v podobě vyrovnání. Shanahanovu střelu dorazil za brankáře švédského MODO pohotový Cammalleri. Križan inkasoval na MS gól po více než 121 minutách.Druhý nejproduktivnější hráč turnaje se nakonec také  branky dočkal, když jeho nahození prošlo v 53. minutě za Križana. Šance Slovenska na postup poklesly o 90 vteřin později, kdy Crosby přehodil ležícího brankáře bekhendovou střelou a potvrdil pozici krále šampionátu v produktivitě.
Kouč Slovenska František Hossa si vzal oddechový čas a spřádal plány na možný obrat. Po dalších devíti vteřinách hry však bylo rozhodnuto. Carter využil Jurčinovo zaváhání a postaral se o čtvrtý gól Kanady. Hráči ze země Javorového listu tak stejně jako před rokem poslali Slováky domů ještě před závěrečnými boji o medaile.


Autor: