Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět se rozloučil s Bestem

Sport

  11:09
BELFAST - Desetitisíce lidí se přišly v severoirském Belfastu rozloučit s fotbalistou Georgem Bestem. Během obřadu v zámku Stormont se s ním rozloučili přátelé a rodina. Severní Irsko nikdy nezažilo větší pohřeb. Fotbalová legenda zemřela minulý týden ve věku 59 let na celkové selhání organismu.

Muž odstraňuje šály, trička a květiny, které lidé házeli na auto vezoucí rakev k zámku Stormont. foto: AFP

zavalen šálami severoirské reprezentace a Manchesteru United, květinami, dresy s Bestovou sedmičkou i vzkazy, které na něj fanoušci házeli a které museli zřízenci opakovaně odstraňovat, aby měl řidič výhled.

Krátce po 11:00 se rakev s Bestovými ostatky a pohřební vozy s rodinnými příslušníky vydaly od skromného domku Bestova otce směrem k zámku Stormont, který se tyčí nad Belfastem. Best byl první osobností, které se dostalo pocty smutečního obřadu ve Stormontu. Po oficiálním, více než hodinu trvajícím obřadu byla rakev odvezena na hřbitov, kde byl Best uložen vedle své matky. Rodina požádala, aby tato část pohřbu zůstala soukromá.
 
Už těžce nemocný Best (snímek z roku 2000).S Bestem se přišla rozloučit smetánka Severního Irska a britského fotbalu, včetně trenéra jeho bývalého klubu sira Alexe Fergusona, anglického reprezentačního trenéra Svena Görana Erikssona a další legendy Manchesteru United a Bestova blízkého přítele Denise Lawa.

Tisíce lidí lemovaly ulice města, kudy se ubíralo procesí, nebo sledovaly přenos z obřadu na obřích obrazovkách. Britské televizní zpravodajské stanice vysílaly pohřeb v přímém přenosu a své vysílání kvůli němu přerušil i hlavní kanál veřejnoprávní BBC.

Best, který zemřel 25. listopadu v 59 letech, je považován za nejlepšího fotbalistu, který se kdy narodil na britských ostrovech. Pro Brity je stejnou legendou jako Pelé nebo Diego Maradona. Jeho pohřeb plánoval tým více než 200 lidí. Přípravy na pohřeb i samotný pohřeb jednoho z nejlepších fotbalistů historie přenášely od rána britské zpravodajské televize.

Lidé se začali řadit podél trasy pohřebního průvodu už od časného rána. Belfastští pošťáci pohrozili stávkou, když jim jejich nadřízení řekli, že i dnes dopoledne musejí jako každou sobotu doručovat zásilky, a nesmějí tudíž na pohřeb slavného rodáka.

Všichni trpělivě čekali, než se pohřební procesí vydá na cestu v doprovodu policie na motocyklech. Mnozí pak navzdory dešti sklapli deštníky jako známku respektu vůči Bestovi a cestu jeho rakve ozdobené květinovým nápisem "Legend" zdravili potleskem.

Dva dudáci spustili smuteční pochod, když tryskáč s Bestovými ostatky přistál včera těsně před polednem dvacet kilometrů severně od Belfastu na základně Královského letectva v Aldergrove. Rakev zahalenou do vlajky Manchesteru United z Londýna doprovázeli Bestův syn Calum a agent Phil Hughes. Na letišti čekal tucet členů rodiny, včetně čtyř Bestových sester.

Bestovo tělo pak bylo s policejním doprovodem převezeno do dělnické čtvrti Cregagh ve východní části Belfastu. Tady Best vyrůstal a dodnes tu žije jeho otec Dickie.Třetina Ulsteru na pohřbu.

Best sjednotí Severní Irsko

Šéfové místních bojůvek slíbili, že ze smuteční cesty odstraní veškerá politická hesla a symboliku. Best tak zase jednou sjednotí Severní Irsko bolestně rozeštvané nekonečnými náboženskými boji.

Best patřil k protestantům, kteří si nepřejí sjednocení Ulsteru s katolickým Irskem. Přesto doufal, že ještě před jeho smrtí nastoupí k zápasu jednotný tým irského ostrova.

„V Ulsteru se nikdy nenarodil větší člověk než George,“ řekl Eamonn Holmes, televizní moderátor a fanoušek Manchesteru, jenž bude po poledni řídit smuteční obřad.

Větší pohřeb Británie nepamatuje od loučení s princeznou Dianou (1997) a královnou matkou (2002). Uložení těla na hřbitově Roselawn, kde Best spočine vedle své matky Ann, bude přihlížet jen rodina.

V celém Severním Irsku se dnes neuskuteční jediný fotbalový zápas. „Nebude se hrát, protože oči celého sportovní svět budou sledovat loučení s Georgem Bestem,“ uvedl severoirský fotbalový svaz.

Bestův pohřeb v číslech

* 500 000 lidí by mělo přihlížet v ulicích Belfastu

* 32 000 osob bude vpuštěno na obřad na zámku Stormont

* 300 oficiálních hostů pozvala na pohřeb Bestova rodina

* 200 lidí se podílí na přípravě posledního rozloučení

* 11 kilometrů bude měřit cesta ostatků po Belfastu

* jen rodina bude při uložení těla na hřbitově Roselawn

George Best na snímku z roku 1969.

Autor:

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.