Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svoboda byl po čtvrtém místu zklamaný

Sport

  17:11
ŠANGHAJ - Když odjížděl český plavec Květoslav Svoboda na mistrovství světa v krátkém bazénu do Šanghaje, chtěl pouze atakovat svá vlastní maxima a umístění ho tolik nezajímalo. Po dnešním čtvrtém místu ve finále kraulařské dvoustovky však neskrýval zklamání.
plavání - ilustrační foto

plavání - ilustrační foto

Medaile totiž byla blízko, za stupni vítězů zaostal o pouhých 23 setin sekundy, navíc na vrcholné soutěži skončil čtvrtý již poosmé. "Po doplavání jsem byl hodně zklamaný, minimálně půl hodiny se mnou nebyla řeč. Byl jsem hodně přepadlý," řekl Svoboda.

Čtvrtý byl už v roce 1998 na mládežnických hrách EYOF, naposledy na krátkém MS v roce 2004 na čtyřstovce. A v polovině případů ho o medaili připravili Italové. "Už těch brambor začíná být moc, zase kousek a zase Ital," zlobil se.

Před šampionátem nechtěl mluvit o šancích na cenný kov, protože loni se potýkal se zdravotními problémy. Chtěl se pouze přiblížit osobním rekordům, což dokázal. "Jenže svět je zase o něco dál, musím ještě jeden krůček udělat. Ale cítím, že jsem zpátky mezi tou špičkou. Proto mě ta medaile štve," prohlásil. Z domova mu během chvíle přišlo mnoho gratulací. "Ale pro mě je to facka," tvrdil Svoboda.

Před finále věděl, že bude muset porazit jednoho ze silné trojice. Jihoafričan Ryk Neethling nakonec vyhrál, mistr světa Filippo Magnini byl druhý a olympijský vítěz Massimiliano Rosolino Svobodu připravil o cenný kov v závěru. "Zase jsem na konci vytuhl, nezbyly síly. Ale naštěstí to bylo posledních deset metrů. Dřív to bývalo víc," uvedl Svoboda. "Moc jsem chtěl alespoň jednoho z nich porazit," dodal.

Čas ho nakonec potěšil. "Řekl bych, že je skvělý, pod 1:45 je to dobrý výkon. Za to jsem rád, ale v prvním momentě mi to bylo jedno. Převládlo zklamání. Radši bych byl v tom samém času pátý," vykládal. Přesto byl rád a výsledek bere jako motivaci do další práce. "Kdyby mi někdo řekl, že budu dneska čtvrtý, tak bych mu nevěřil. Teď se moc těším na další závody," řekl Svoboda.

Štafeta na 4x200 metrů volný způsob ho čeká ve čtvrtek a čtyřstovka v pátek. "Nedám jim nic zadarmo, pořádně mě dneska nahecovali," tvrdil. Na MS v krátkém bazénu 2002 v Moskvě po výpadku nepostoupil z devátého místo do finále, pak se zdravě naštval a na dvojnásobné trati vybojoval stříbro. "Cítím to podobně jako tehdy," prohlásil Svoboda.
Autor: