Pondělí 1. července 2024, svátek má Jaroslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Start Tour v režii DSM. Po heroickém výkonu jde do žlutého dresu Bardet

Francouzský cyklista Romain Bardet (vpravo) vítězí v úvodní etapě Tour de France před týmovým kolegou Frankem van den Broekem. foto: AP

Mělo by jít o jeho poslední Tour de France v kariéře. Sto jedenáctý ročník nejslavnějšího cyklistického klání si tak Romain Bardet chce hlavně užít. A už po první etapě si může říct: Bude to vydařený podnik! Jezdec DSM spolu s týmovým parťákem Frankem van den Broekem za sebou nechal peloton a po dlouhém úniku jde do žlutého dresu. Jan Hirt ještě před startem spadl a náročným dnem v italských kopcích se protrápil. Páskou projel jako 162. se ztrátou 30:18 minuty.
  13:08aktualizováno  17:58

Třiatřicetiletý Bardet, jenž na Tour v minulosti získal puntíkatý dres a vyhrál tři etapy, zaútočil z pelotonu více než padesát kilometrů před cílem.

Ukázal, že je na tom skvěle, a rychle předjížděl jednoho muže z původně osmičlenného denního úniku za druhým. Výhodu měl i v tom, že v čelní skupince šlapal jeho týmový kolega z DSM van den Broek, jenž se k němu posléze stáhl a pomohl mu dojet na úplné čelo.

ONLINE

1. etapu Tour jsme sledovali podrobně

Oba pak vzorně spolupracovali, ujížděli soupeřům, až na čele zůstali jen oni dva.

Byl to boj proti pelotonu. Pětadvacet kilometrů před cílem měli k dobru 1:45 minuty, na závěrečné rovině však náskok letěl dolů. Sedm kilometrů před páskou vedli už jen o 40 sekund, tři kilometry před finišem o dvacet.

Zvládnou to?

Nakonec ano!

Oba jezdci na trati nechali úplně všechno. Poslední desítky metrů už jen tak pletli nohama. Finišující balík se rychle blížil, ovšem nakonec byl Bardet tím, kdo jako první rukama vystřelil vzhůru a slavil vítězství.

Ihned pak ukázal na třiadvacetiletého van den Broeka, který ho nechal vyhrát. Věděl, že bez něj by to nedokázal, z poloviny tak triumf patří i jemu.

Romain Bardet z DSM slaví vítězství v první etapě Tour de France

„Jel opravdu skvěle. Strašně moc mi pomohl,“ děkoval Bardet i po závodě. „Když jsem zaútočil, tak jsem tomu nevěřil. Ale stalo se to realitou. Neuvěřitelné.“

Bardet byl v minulosti v celkové klasifikaci Tour druhý i třetí, nikdy ale nejel ve žlutém dresu. Až teď, v samém závěru kariéry. To je příběh.

„Žlutý dres je něco, o čem jsem vždycky snil. Beru ho i jako odměnu pro všechny francouzské fanoušky,“ rozplýval se.

Peloton cílem projel o pět sekund později. Na pásku ho přivedl Wout van Aert z Vismy, kterého následoval Tadej Pogačar z UAE, pátý byl Maxim van Gils z Lotta.

Francouzský cyklista Romain Bardet se po první etapě Tour de France oblékl do žlutého trikotu.

Ve stejném čase jako Pogačar finišovali i další favorité na celkové pořadí jako Jonas Vingegaard z Vismy, Remco Evenepoel z Quick-Stepu či Primož Roglič z Bory.

Kdo však v hlavní skupině chyběl, byl Hirt.

Jediný český účastník se etapou protrápil. Při cestě z místa, kde se cyklisté slavnostně podepisují, směrem k týmového autobusu ho srazil nepozorný fanoušek. Následky kolize jsou zřejmé z fotky, kterou sdílel Patrick Lefevere, šéf jeho týmu Soudal Quick-Step, na sociální síti X. Nalomené tři zuby a roztržený ret.

„Je tady stovka pravidel pro týmy, ale nějaký jedinec s batohem právě srazil Jana Hirta,“ uvedl.

Český cyklista nicméně do etapy odstartoval. Už v úvodu ale bylo vidět, že na tom pochopitelně není ideálně. Hned po ostrém startu ho kamery zabíraly, jak jede na konci pelotonu. Do cíle dorazil v poslední skupině jako 162. Na Bardeta ztratil 30:18 minuty.

Jak se vše odehrálo

Těžký rozjezd. Šlo o jeden z nejtěžších startů Tour v historii. Aby hned v první etapě museli cyklisté nastoupat 3600 výškových metrů? Kdepak, to tu ještě nebylo. Sto jedenáctý ročník nejslavnějšího cyklistického závodu letos vypukl v italské Florencii a měl být poctou italským vrchařům. Což úvodní dějství splnilo dokonale.

Profil první etapy Tour de France

Start v bolestech. Věci se ale děly už před začátkem etapy. Čech Hirt se po kolizi s divákem ocitl na zemi a na trať se pustil s třemi naštípnutými zuby a roztrženým rtem. Bylo znát, že není v pohodě. Už během úvodních kilometrů se pohyboval v závěru balíku.

Boj o únik. Vepředu se mezitím sváděl tuhý boj o únik. Postupně se na čele pelotonu usadila osmička jezdců, v níž figurovali například Mohorič z Bahrainu, Izagirre z Cofidisu či Madouas z Groupamy.

Jeďte si. Peloton zvolnil a uprchlíky nechal jet. Jejich náskok po čtyřiceti kilometrech rostl až k šesti minutám.

Cavendish v problémech. Nejen Hirt se v etapě trápil. Jakmile se najelo do prvních kopců, z balíku odpadali sprinteři. Nejhůře byl na tom Cavendish z Astany, jenž hned v prvním výšlapu nabral skoro desetiminutové manko. K 34násobnému etapovému vítězi Tour se rychle stáhli týmoví kolegové a pomáhali mu, aby vůbec dojel do cíle. Jeho ztráta byla hrozivá, v polovině etapy měl manko už skoro dvacet minut.

Peloton během první etapy Tour de France

EF na čele. Tempo pelotonu udával tým EF Education-Easy Post. Na čele balíku vydržel pod Cote de Barbotto. Během jednoho z nejoblíbenějších tréninkových kopců legendárního Pantaniho ho vystřídala stáj UAE.

Balík se tenčí. Strmé Barbotto opět přidělalo problémy sprinterům a peloton se ztenčil na zhruba 40 lidí. Jezdci na celkové pořadí ho zvládali většinou bez potíží, v krizi se ocitli jen Buitrago z Bahrainu a Gaudu z Groupamy.

Bardet jede. Skvěle byl na tom naopak Bardet z DSM. A tak si řekl: Zaútočím! Více než padesát kilometrů před páskou při stoupání Cote de San Leo se zvedl ze sedla a dral se na čelo. Po sedmi kilometrech i díky pomoci parťáka van den Broeka, který se k němu stáhl z první skupinky, se mu to podařilo. Spolu s ním zde zprvu jeli Madouas a Abrahamsen z Uno-X, oba ale po několika kilometrech odpadli. Dvojice z DSM tak pokračovala osamoceně.

I Healy útočí. Dvaačtyřicet kilometrů před cílem se z pelotonu odpoutal i Healy z EF. Rychle pohltil muže z denního úniku, k vedoucí dvojici se už ale nedotáhl a po sedmnácti kilometrech ho hlavní pole dojelo.

Pořád s náskokem. Před pelotonem zůstávali jen Bardet a van der Broek. Dvojice DSM jela výtečně, na vrcholku posledního kopce 25 kilometrů před cílem měla k dobru k minutu a třičtvrtě na peloton. Poté už však následoval jen sjezd a dlouhá rovina. Což zase hrálo do karet pelotonu.

Romain Bardet (vpravo) a Frank van den Broek z DSM v první etapě Tour de France

Trek cítí šanci. Na rovině se na čele pelotonu objevily dresy stáje Trek jedoucí pro Pedersena a ve spolupráci s EF rozjely ostré tempo. Náskok vedoucí dvojice letěl dolů. Sedm kilometrů před páskou už měla k dobru jen 40 sekund.

Bardet slaví. Bylo to drama. Balík stahoval sekundu za sekundou. Dvojice DSM na trati nechávala vše. V závěru už bylo vidět, že je na pokraji sil, ale nakonec to zvládla. Bardet proťal pásku jako první.

Cyklistický závod Tour de France

1. etapa: Florencie - Rimini (206 km):

1. Bardet (Fr./dsm-firmenichPostNL) 5:07:22, 2. Van den Broek (Niz./dsm-firmenichPostNL) stejný čas, 3. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 4. Pogačar (Slovin./UAE Emirates), 5. Van Gils (Belg./Lotto - Dstny), 6. Aranburu (Šp./Movistar) všichni -5,...162. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -30:18.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!