Neděle 7. července 2024, svátek má Bohuslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tahanice na větru, pak hromadný dojezd. Na Tour slaví Groenewegen

Nizozemec Dylan Groenewegen (vpravo) si jede pro vítězství šesté etapy Tour de France foto: Reuters

Šlo zatím o nejtěsnější finiš letošní Tour de France. Kolik rozhodlo? Centimetry. Cílová fotografie šesté etapy 111. ročníku cyklistické Grand Tour nakonec ukázala na Nizozemce Dylana Groenewegena z týmu Jayco AlUla, jenž těsně předčil Belgičana Jaspera Philipsena. Ten byl ale nakonec diskvalifikován. Slovinec Tadej Pogačar dál zůstává ve žlutém dresu.
  15:05aktualizováno  19:15

Na posledních stovkách metrů se dlouho na čelních pozicích držel tým Uno-X jedoucí na Alexandera Kristoffa. Na cílové rovince se pak před něj dostala sestava Alpecinu a připravovala pozici pro Philipsena.

Jenže najednou se po levé straně silnice zvedl ze sedla Groenewegen a dral se kupředu.

ONLINE

6. etapu Tour jsme sledovali podrobně

Jedenatřicetiletý Nizozemec nabral rychlost a dostal se na úroveň právě Philipsena. Bok po boku pak projeli cílovou čárou. Ani jeden z nich zprvu neslavil. Kdo zvítězil? To musela rozsoudit až cílová fotografie.

Z ní vyšlo najevo, že Groenewegen byl tím úspěšnějším. O několik centimetrů předhodil přední kolo dál než Belgičan.

Ten ale později dostal trest za nebezpečnou jízdu a propadl se až na 107. místo. Původně třetího Biniama Girmaye z Eritreje, který si pojistil zelený dres, doplnil na stupních vítězů Fernando Gaviria. Čtvrtý skončil Němec Phil Bauhaus z Bahrainu. Brit Mark Cavendish z Astany obsadil 19. příčku.

V obklopení týmových kolegů z Jayca se Groenewegen rozkřičel a jásal. Po pátém a dvanáctém místu v předchozích hromadných dojezdech mu to konečně vyšlo.

Nizozemec Dylan Groenewegen slaví vítězství šesté etapy Tour de France

Nizozemec si připsal už 75. prvenství v kariéře, na Tour zvítězil pošesté, naposledy slavil před dvěma roky.

„Úžasné, navíc v dresu nizozemského mistra,“ připomněl. „Byl to výsledek skvělé týmové práce. Na mně pak bylo, abych si našel správnou linii, což se mi podařilo. Pak jsem už jen jel. Viděl jsem koutkem oka Jaspera vedle sebe a bylo to už jen o nás dvou.“

Drama se ale neodehrávalo jen v závěru. Profilově šlo sice o jednu z nejlehčích etap a během 163 kilometrů cyklisté zdolávali jen necelých 1000 výškových metrů, nad pelotonem se ale vznášela hrozba bočního větru.

Ta se skutečně potvrdila a kolem hranice osmdesáti kilometrů do cíle poryvy nabraly na síle.

Slovinec Tadej Pogačar během šesté etapy Tour de France

Hlavní balík se rozdělil, největší favorité sice zůstali v první části, lídr Pogačar se však ocitl sám, bez týmových kolegů.

Slovinec ale nezmatkoval a situaci si pohlídal. Po zhruba patnácti kilometrech se peloton sjel a sportovní ředitelé UAE pak do sluchátek hlásili: Tak a teď všichni s Pogačarem. Tahle situace se už nesmí stát!

Zbytek trasy už stáj Pogačara zvládla a do finiše ho přivedla v bezpečí. I do sedmé etapy, kterou bude pětadvacetikilometrová časovka, tak nastoupí ve žlutém dresu s náskokem 45 sekund na druhého Belgičana z Quick-Stepu Remca Evenepoela a padesáti na třetího Dána Jonase Vingegaarda z Vismy.

Jak se vše odehrálo

Den pro Cavendishe? Celkem 163 kilometrů. Jen jedna vrchařská prémie čtvrté kategorie hned v úvodu, zbytek rovina. Ani ne tisíc výškových metrů. Takové bylo menu šesté etapy Tour. Mělo jít o další souboj sprinterů.

Profil šesté etapy Tour de France

Nikdo se do úniku nehrne. Asi se čekalo, že se na vrchařské prémii vytvoří denní únik. Realita byla jiná. Všichni si uvědomovali, že sprinterské týmy etapu nikomu dát nechtějí, a tak se nikdo dopředu nehnal.

Další body na konto. Na prémii si pro body dojel Abrahamsen z Uno-X, držitel puntíkatého trikotu. K němu se posléze připojil Zingle z Cofidisu. Že by denní únik?

Zpátky. Kdepak, ani tento pokus nevyšel. Před sprinterskou prémií, která byla 31 kilometrů po startu už byli zpátky v pelotonu. Na prémii si pro nejvíc bodů dojel Philipsen z Alpecinu.

Klid. Následující kilometry se nesly v poklidu. Peloton šlapal pohromadě, Pogačar se usmíval do kamery a šetřil nohy.

První závan. Devadesát kilometrů před páskou se však balík dostal do míst, kde hrozil boční vítr. Předpověď se skutečně vyplnila a cyklisté si museli dávat pozor. Nikdo ale žádné problémy neměl. Tedy zatím.

Brit Mark Cavendish vykukuje z pelotonu během šesté etapy Tour de France

Cavendish pozadu. Osmdesát kilometrů před cílem Cavendish měnil kolo. Nezáviděníhodná situace, vždyť se balík dostal opět do míst, kde foukal vítr. Tentokrát byly poryvy silnější a hlavní pole se skutečně rozdělilo. Cavendish najednou ztrácel více než minutu a půl.

Pogačar je sám. Zatímco Vingegaard měl v první části pelotonu spoustu kolegů, Pogačar zůstal sám. Slovinec si ale počínal zkušeně, držel se v popředí balíku a hlídal situaci. Mezi skupinami se vytvořila až půlminutová mezera, po patnácti kilometrech však foukat z boku přestalo a hlavní pole se opět sjelo dohromady.

Šetří se síly. Situace se posléze opět zklidnila a vydržela tak až do závěrečných kilometrů, kdy se rozhořel poziční boj sprinterských vláčků. Sedm kilometrů před cílem se v pelotonu odehrál hromadný pád, který nejvíce postihl jezdce EF včetně sprintera van den Berga. Všichni ale byli v pořádku.

Nizozemský triumf. Na čelních pozicích se dlouho držela stáj Kristoffa, poté se dopředu vydal Philipsen. Ani jeden ale nakonec neslavil. Ještě více sil totiž ukázal Groenewegen.

Cyklistický závod Tour de France -

6. etapa: Macon - Dijon (163 km)

1. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla) 3:31:55, 2. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty), 3. Gaviria (Kol./Movistar), 4. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious), 5. De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 6. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike) všichni stejný čas, ...172. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -3:18.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 26:47:19, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50, 4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10, 5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16, ...99. Hirt -1:01:21.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!