Úterý 2. července 2024, svátek má Patricie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pogačar a Vingegaard odjeli soupeřům, Slovinec jde do žluté. Francie opět slaví

TYPICKÝ OBRÁZEK. Tadej Pogačar útočí, jeho tempo dokáže akceptovat pouze Jonas Vingegaard. foto: Reuters

Pouhý den museli fanoušci čekat na souboj největších favoritů cyklistické Tour de France. Třináct kilometrů před cílem druhé etapy zaútočil Tadej Pogačar z UAE, jeho zadního kola se ale okamžitě zachytil lídr Vismy Jonas Vingegaard. Ke dvojici nejlepších posledních ročníků se těsně před cílem dotáhl ještě Remco Evenepoel z Quick-Stepu. Životní vítězství získal Kévin Vauquelin, jezdec týmu Arkea tím zařídil už druhé francouzské vítězství v závodě.
  13:17aktualizováno  18:17

Jak důležité je mít s sebou v úniku týmového parťáka? Zcela zásadně, jak ukázaly první dvě etapy letošní Tour.

Druhá etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Po heroickém výkonu dvojice z DSM při sobotním dojezdu do Rimini si díky týmové spolupráci dojel do Boloni pro životní vítězství třiadvacetiletý Vauquelin.

Do denního úniku se dostal společně s Cristiánem Rodríguezem a právě zkušenější kolega má na triumfu mladého Francouze důležitý podíl.

„Musím Cristianovi moc poděkovat, dodal mi spoustu odvahy a sil,“ vyprávěl v cíli dojatý vítěz.

O svém triumfu rozhodl při druhém stoupání San Luca čtrnáct kilometrů před cílem, když konstantním tempem urval zbylé dva přeživší z úniku. Na vrcholu kopce měl čtyřicetisekundový náskok, který díky pečlivému sjezdu a zápřahu při průjezdu městem už nenechal klesnout.

NEJSILNĚJŠÍ. Kevin Vauquelin slaví vítězství ve druhé etapě Tour de France.

Mezitím se za ním odehrával první souboj mezi favority na celkové pořadí této Tour. Pokud se někdo obával o formu dánského obhájce vítězství, může se po neděli o trochu uklidnit.

Těsně pod vrcholem San Luca zaútočil Pogačar, Vingegaard byl ale na tento scénář připravený a dokázal reagovat. Ustál i další Slovincovy pokusy o zrychlení a v následujícím sjezdu do cíle mu dokonce začal střídat.

Nikdo z dalších favoritů se jich totiž nedokázal zachytit, a potenciální časová výhoda byla atraktivní pro oba. Kolikrát už takhle ve dvojici ujížděli na posledních třech Tour všem ostatním?

Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard ujíždí konkurentům ve druhé etapě Tour de France.

Jenže poslední stovky metrů byly oproti jejich předchozím dobrodružstvím jiné. Ze zbylé skupiny favoritů se totiž dokázali odpojit ještě Richard Carapaz (EF) a Evenepoel. Současný mistr světa v časovce se díky svému motoru ke slovinsko-dánskému duu dotáhnul a na cílové čáře ještě spurtoval o umístění. Díky tomu se Belgičan obleče do bílého dresu pro nejlepšího mladíka.

Jediný z favoritů, který v závěru druhé etapy mezi nejlepšími chyběl, byl tak Primož Roglič. Lídr Bory dorazil s dvacetisekundovým odstupem na 27. místě.

Držitel žlutého dresu Romain Bardet přijel rovněž se ztrátou, a celkovou klasifikaci tak nově vede Pogačar.

Jonas Abrahamsen přibral ve druhé etapě k puntíkatému dresu i ten zelený.

Hned o dva dresy si svou aktivitou řekl Nor Jonas Abrahamsen, který si zajistil další den v puntíkách a navíc nově vede i hodnocení sprinterů.

Po nešťastném úvodu Tour prožil jediný český závodník na startu Jan Hirt o dost klidnější den. Dopoledne se na sociálních sítích pochlubil spraveným chrupem a během etapy vypadal mnohem uvolněnější. Do cíle dorazil se ztrátou dvaceti minut.

Jak se vše odehrálo

Pocta Pantanimu. Po sobotním dojezdu do Rimini, místě úmrtí Marca Pantaniho, se peloton přesunul v neděli dopoledne na start do Cesenatica, kde naopak italský Pirát s cyklistikou začínal.

Profil 2. etapy Tour de France 2024

Další dlouhý, horký den. Teplota opět překračovala třicítku a na jezdce čekala další dvousetkilometrová dřina přes několik těžkých stoupání až do cílové Boloně. Tentokrát ale jezdce trochu ochlazoval vítr a na úvodních sedmdesáti kilometrech úplné roviny měli dost času se dostat do závodního tempa.

Puntíky opět na čele. Únik se v neděli vytvořil relativně rychle. Chvíli se do něj snažil dostat i mistr světa Mathieu van der Poel, nakonec ale jeho stáj Alpecin zastupoval v jedenáctičlenné skupině Axel Laurance. Nechyběli bývalí vítězové etap na Tour Hugo Houle (Israel-PremierTech) nebo Mike Teunissen (Intermarché) ani nositel puntíkatého dresu Jonas Abrahamsen (Uno-X), který už v sobotu strávil před pelotonem 133 kilometrů.

Vzpomínky na duhový závod. První vrchařské prémie absolvoval peloton v okolí Imoly, kde se odehrával světový šampionát v roce 2020. Jednou z prémií bylo i stoupání Gallisterna, kde rozhodl Julian Alaphilippe o svém prvním duhovém trikotu.

POZOR NA TRAŤOVÉ LIMITY. Peloton projíždí závodním okruhem v Imole.

Sjíždíme, nebo nesjíždíme? V okolí sprinterské prémie klesl osmiminutový náskok úniku až k pěti minutám, pak se ale peloton znovu zklidnil, a výhoda nyní už jen desetičlenné skupiny rychle vzrostla přes devět minut. Do cíle zbývalo sedmdesát kilometrů a naděje úniku na triumf byly rázem velmi reálné.

Sprinteři odpadávají. Při nájezdu k cílové Boloni se profil opět začal vlnit a peloton zrychlovat, Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen i Phil Bauhaus se proto postupně museli s hlavním polem rozloučit.

Poprvé v Boloni. V pelotonu začal pracovat skvělý časovkář týmu Lotto Dstny Victor Campenaerts a výhoda úniku letěla rychle k pouhým třem minutám. První stoupání na vrchol San Luca žádný rozdíl mezi skupinou na čele nevytvořilo a ani v pelotonu nedošlo na prudkých rampách k zásadním nástupům.

Skupina favoritů zdolává prudké stoupání v Boloni. Na čele pracuje Adam Yates.

Správný okamžik. Mezi sériemi útoků na čele si dokázal vybrat vhodný okamžik zkušený Nelson Oliveira, k Portugalci v barvách Movistaru se stihli přidat ještě Abrahamsen a Kévin Vauquelin z Arkéa.

Vauquelin odjíždí. Zakrátko už bylo jasné, že nikdo jiný do boje o etapu nepromluví. Zbytek z denního úniku zaspal a peloton byl už příliš daleko. Hned při druhém nájezdu do stoupání ke slavné bazilice San Luca si začal drobný náskok tvořit Vauquelin. Jeho vrchařská postava na sedmnáctiprocentních rampách přece jen přemohla časovkáře Oliveiru a osmdesátikilového Abrahamsena.

Další francouzský svátek. Cestu Vauquelina za druhým francouzským triumfem v tomto ročníku a vůbec prvním pro jeho stáj na Tour už nemohli překazit ani Pogačar s Vingegaardem, kteří se zvedli ze skupiny favoritů a rychle sjížděli do cíle. Naposledy slavila Francie dvě vítězství ve dvou dnech před pěti lety zásluhou Alaphilippa a Thibauta Pinota.

Cyklistický závod Tour de France

2. etapa Cesenatico - Boloňa (200 km):

1. Vauquelin (Fr./Arkéa-B&B Hotels) 4:43:42, 2. Abrahamsen (Nor./Uno-X Mobility) -36, 3. Pacher (Fr./Groupama-FDJ), 4. Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels), 5. Tejada (Kol./Astana-Qazaqstan Team) všichni -49, 6. Oliveira (Portug./Movistar) -50 ...154. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -20:23.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 9:53:30, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike), 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) všichni stejný čas, 5. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -6, 6. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -21, ...161. Hirt -48:15.