Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mise splněna. Vysněným triumfem číslo 35 píše Cavendish dějiny Tour

Mark Cavendish vítězí v páté etapě Tour de France. foto: Reuters

Projekt 35. Tak nazvali v týmu Astana cíl, kterému podřídili celou letošní sezonu. Dostat Marka Cavendishe k pětatřicátému triumfu na Tour de France a osamostatnit ho tak v historických tabulkách na prvním místě, které dosud sdílel s Eddym Merckxem. A už v páté etapě dokázal britský cyklista tento plán naplnit, když suverénně ovládl dojezd do Saint-Vulbas.
  16:28aktualizováno  18:19

Řada gratulantů snad nebrala konce. Za mužem v modrém dresu kazašské stáje nepřicházeli jen jeho přímí soupeři, ale také jezdci na celkové pořadí, domestici i sportovní ředitelé ostatních týmů.

Všichni chtěli být u okamžiku, kterým se právě dopsala jedna z kapitol historie Tour.

Pátá etapa Tour de France

Podrobná reportáž.

Cavendish na ní sbíral vítězství od roku 2008 a před třemi lety vyrovnal Mercxkův počet etapových triumfů. Ale překonat ho? To byl ještě úplně jiný úkol.

K jeho dosažení byl blízko už loni v sedmé etapě, když dojel druhý. Hned další den ale spadl a se zlomenou klíční kostí musel odstoupit. Už měl naplánovaný konec kariéry, ale šéf Astany Alexandre Vinokurov ho přesvědčil k ještě jednomu roku. A té jediné zbývající etapě podřídili vše.

„Trošku jsme zariskovali, hlavně můj šéf. Postavili jsme kvůli tomu tým, změnili vybavení. A dnes jsme to dokázali přesně tak, jak jsme chtěli.“

SDÍLENÁ RADOST. Mark Cavendish ještě ani neskončil s vítěznými gesty a jeho poražení soupeři mu už gratulují k historickému triumfu.

V podání Astany šlo skutečně o perfektní hromadný dojezd. Už od třicátého kilometru se její jezdci v téměř kompletní sestavě vyskládali na čelo pelotonu. Drželi své pozice a díky načtené trase se nenechávali zavřít ostatními v zatáčkách.

Cavendish pak sice těsně před cílem ztratil kvůli tlačenici svého rozjížděče Michaela Mörköva, šikovně ale přeskočil na zadní kolo Jaspera Philipsena a nechal se jím vyvézt až do posledních stovek metrů.

Z favoritů pak začal svůj spurt jako první, a získal díky tomu takový náskok, že se i belgický obhájce zeleného dresu musel smířit s druhým místem.

Pravda, ne všichni se dokázali do boje o vítězství zapojit. Nejbolestivěji skončil den pro Madse Pedersena z Lidl-Treku, který šel v posledních metrech tvrdě na asfalt.

Mark Cavendish letí za 35. vítězstvím, zatímco se Mads Pedersen kácí k zemi.

Vítěz pondělní etapy Biniam Girmay tentokrát dojel až devátý, lídr Intermarché ale i tak získal pro další dny zelený dres nejlepšího sprintera, ostatní majitelé dresů se nemění.

Jan Hirt, stejně jako většina pelotonu, ve středu převážně odpočíval po těžkém dni v horách, a celou etapo strávil v bezpečí uvnitř pelotonu. Před nervózním dojezdem si z balíku vystoupil a do cíle dorazil na 160. místě, minutu za vítězem.

Jak se vše odehrálo

Den u řeky. Od startu ve městě Saint-Jean-de-Maurienne se cyklisté přesouvali podél řeky Arc až k jejímu soutoku s Isère. K první vrchařské prémii je přivedla řeka Guiers a Rhôna je pak navedla až k cílové rovince. 79 % ze 177 kilometrů vedlo ve středu po rovině a v podhůří Savojských Alp vládlo příjemných dvacet stupňů Celsia.

Profil 5. etapy Tour de France

7 wattů na 10 minut. První hodina etapy se opět nesla v uvolněném, možná až lehce znuděném duchu. Do úniku se nikomu nechtělo a v zadní části pelotonu téměř nebylo potřeba šlapat. Na chvíli si odskočil před peloton Juan Ayuso, a když ho sportovní ředitel UAE nabádal, ať neprovokuje s žádnými útoky, bránil se, že se jen baví.

Tadej útočí! Tím ale šprýmy v páté etapě neskončily. Když Mathieu van der Poel nabádal čelo pelotonu ke spolupráci, s úsměvem se do ní zapojil i Tadej Pogačar. Žlutý dres táhnoucí balík se jen tak nevidí, a také proto začaly ostatní týmy na celkové pořadí bít na poplach. Rychle jim ale došlo, že i Slovinec si pouze zpestřuje monotónní kilometry.

Peloton Tour projíždí v páté etapě mezi vinicemi a horami.

Aspoň nějaká akce. Když se peloton konečně začal vlnit vinou nástupů, nejvážněji své úsilí mínil Clément Russo (FDJ), ke kterému se po chvíli přidal ještě Mattéo Vercher (TotalEnergies). Balík si oddychl a rychle nechal dvojici odjet na čtyřminutový odstup.

Nervozita začíná. Jediný bod na první vrchařské prémii dne získal Vercher, sprinterskou prémii zase vyhrál Russo. Kvůli sprinterským bodům se rozzávodil i peloton. Vinou vlastní nepozornosti téměř skončil na zemi Pogačar, když si nevšiml značky u dopravního ostrůvku. Muž ve žluté ještě zvládl situaci ustát, za ním ale šli k zemi Pello Bilbao nebo Matěj Mohorič. Z nataženého balíku pak ovládl sprint na prémii o třetí místo Pedersen.

Tito fanoušci mají o svém favoritovi jasno.

Znovu pohromadě. Padesát kilometrů před cílem začal z nebe padat hustý déšť, a peloton kvůli tomu výrazně zrychlil. Duo na čele se tak nedostalo ani na vrchol druhé vrchařské prémie před hlavní skupinou. Pro další bod si tak mohl dojet zeleno-puntíkatý Jonas Abrahamsen. Čelo pelotonu začal okupovat téměř celý tým Astana, což byla neklamná známka toho, že hromadný dojezd v Saint-Vulbas se blíží.

Den do učebnic. Dojezd do mírné zatáčky a s mírným sklonem nakonec zvládl nejlépe devětatřicetiletý Cavendish, a vyškolil tak své soupeře, z nichž mnohým je o více než dekádu méně. Za cílem na něj čekala dojatá manželka s dětmi a sám Brit dlouho hledal slova, kterými by to, co se mu právě podařilo, popsal. „Tour de France je větší než cyklistika,“ zakončil nakonec televizní rozhovor.

Cyklistický závod Tour de France

5. etapa: St. Jean de Maurienne - St. Vulbas (177,4 km):

1. Cavendish (Brit./Astana-Qazaqstan Team) 4:08:46, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility), 4. De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 5. Jakobsen (Niz./dsm-firmenich-PostNL), 6. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...160. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 23:15:24, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50, 4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10, 5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16, ...93. Hirt -58:03.