Neděle 30. června 2024, svátek má Šárka
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Trenér Hašek: Věřím Slovákům, že v domácím prostředí vyhrají

Sport

  14:54
PRAHA - Rozporuplně zatím hodnotí svou misi u národního týmu předseda ČMFS Ivan Hašek. Jediné, co ho mrzí je remíza se Slovenskem. "Byli jsme lepší a aktivnější," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Hašek na tiskovce. foto: ČTK

Anketa

Dosáhnou čeští fotbalisté na baráž?

Ano, Slováci nám pomohou tím, že porazí Slovinsko 957
Nemáme to ve svých rukou, Slovinci se vytáhnou proti Slovákům 443
Ne, nedokážeme zbylá dvě utkání vyhrát 1460

Jak hodnotíte vaši misi u národního týmu?

Máme 4 body, ale chtěli jsme 6. Nemůžeme být spokojeni. Na druhou stranu musím poděkovat hráčům, jak ke srazu přistoupili, v jakém nasazení hráli. Už se těším na příští soustředění.

Jak zpětně hodnotíte tým Slovenska?

Když jsem říkal, jak slovenské národní mužstvo dobře hraje, nebyla to jen zdvořilost. Jsou v současné době tak dobře složení, že není jiného favorita pro naši skupinu a zaslouženě ji vedou.

V souboji s nimi jsme ale měli více ze hry, což ukazují statistické údaje. Byli jsme lepší a aktivnější. Výsledek byl ale bohužel 2:2. Tak to ve sportu chodí.

Sledoval jste ostatní výsledky?

Pro nás bylo hlavně důležité, aby Nizozemsko porazilo Skotsko, abychom měli jistotu, že z druhého místa se půjde do baráže.

Takže vidíte šanci na postup reálně?

Naději pořád máme a budeme o ni bojovat. Věřím Slovákům, že jsou tak kvalitní, aby proti Slovinsku před domácím publikem vyhráli. Už způsob hry, jaký praktikovali v Severním Irsku, je předurčil k výhře. Jejich vítězství jsme očekávali.

Věříte, že se dostaneme před Slovince?

Nemáme to úplně v rukách. Budou se snažit hrát se Slováky o remízu a to by nám situaci zkomplikovalo. S Polskem ukázali svou sílu.

Trenér Slovenska Weiss vyhlašoval, že Česku pomůže, ale remíza nám neprospěla.

Už si můžeme zavolat, poblahopřeji mu k výsledku. Není to nic proti ničemu. Přáli jsme si abychom postoupili my i se Slováky od začátku. Slovinsko porazí. Není to mužstvo, které by hrálo na remízu. Bude hrát na vítězství.

Proti Polákům budeme hrát o naději, aby i ten další zápas měl náboj. Budeme chtít vyhrát, aby diváci byli s předvedenou hrou spokojení. To je pro nás hlavní.

Jak jste zatím spokojen s výkony jednotlivých hráčů?

Hráče budeme hodnotit až interně v realizačním týmu. Pořád je co zlepšovat a pozitiv i negativ jsme si vědomi. Po deseti dnech strávených pohromadě víme, kde nás tlačí bota. Změny se dozvíte až při nominaci na další dva zápasy. Budeme sledovat důkladně všechny potenciální reprezentanty.

Sledujete i spanilou jízdu jednadvacítky?

Chtěl bych pochválit výkon fotbalistů do 21 let, roste nám tu silná generace z talentového i taktického hlediska. Mají našlápnuto na postup. Je to velký příslib pro budoucnost. Mladí hráči vyrůstají, možná tam najdeme někoho do nominace. Jsou tam hráči, kteří mají dispozice. Hlavně Adam Hloušek, toho budeme pozorně sledovat a možná na něj dojde. To samé Bořek Dočkal.

"Půjčíte" Tomáše Necida dvacítce na mistrovství světa?

To je otázka pro Pana Dovalila. Sice jsme o tom spolu už mluvili, ale žádný mediální oficiání závěr jsme nevyvodili.

Jak se díváte na situaci kolem Jana Kollera?

Jsem šťastný, že vůbe přijel. Mrzí mě, že skončil. Vím, že bychom ho ještě upotřebili.

Zazněla kritika toho, že se na Slovensku hrálo pouze na jednoho útočníka...

Chtěli jsme vyhrát. Kdybychom vyhráli, tak by podobné polemiky ani nevznikly. Byli jsme aktivní i s tímto rozestavení. Když jsme hráli v Praze, tak nás v záloze přečíslovali. Tomu jsme se tímto rozestavení chtěli vyhnout.

Ve skvělém světle se předvedl Milan Baroš, co stojí za touto proměnou?

Všechny nás překvapil, jak formou, tak přístupem. Je vidět, že se nachází ve skvělém období své kariéry, tak doufejme, že mu to ještě měsíc vydrží. Budeme to potřebovat.

Proč nehrál na Slovensku od začátku?

Bylo to kvůli taktice. Milan by se musel stáhnout na křídlo a to mu příliš nevyhovuje.

Naskytl se během deseti dnů nějaký kritický moment?

Neříkám, že všechno je úplně ideální a v pořádku. V mužstvu je ale pozitivní atmosféra, což je třeba i díky momentální spolupráci s médii, za kterou bych chtěl poděkovat, protože se situace lepší díky přístupu všech. Když cítíme, že média jsou ve stavu, kdy přejí národnímu týmu úspěch a chtějí pomoci, tak to všechny těší.

Jak vnímáte odvolání polského reprezentačního kouče?

Ta změna byla avizována už dlouho dopředu, že když nevyhrají, tak odvolají trenéra. O to bude naše situace těžší, protože pro zápas s námi přijde nový kouč, možná nějaké neočekávané změny a bude to pro nás hůře čitelnější. Pokusíme se ale získat co nejvíce informací, abychom se na Poláky co nejlépe připravili.

Jak byste zhodnotil pobyt Tomáše Rosického na soustředění, který vyvrcholil účastí ve středečním zápase se San Marinem?

Tomáš postupně zvyšoval intenzitu tréninkového zatížení. Na úplný doraz šel až dva dny před zápasem. Vyzkoušeli jsme ho a nebyl problém. Při podobném svalovém zranění hraje roli každý den navíc, takže jsme nechtěli, aby šel do jakéhokoliv rizika. V zápase, přestože hrál po dlouhé době, nezklamal a ukázal, že to v něm je. Do budoucna potřebuje herní praxi a měsíc, který bude teď, ho dostane do absolutní formy, aby byl připravený na Polsko.