Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V Abú Zabí poprvé v historii zazněla izraelská hymna. Po triumfu judisty na Grand Slamu

Sport

  6:00
abú zabí - Na Grand Slamu v judu v Abú Zabí v neděli poprvé na sportovní akci ve Spojených arabských emirátech zazněla izraelská hymna. Zasloužil se o to mistr Evropy Sagi Muki, jenž na turnaji vyhrál ve váze do 81 kilogramů.

Izraelský judista Sagi Muki foto: ČTK/AP

Izraelští judisté letos poprvé smějí v Abú Zabí startovat pod vlastní vlajkou. 

Loni ještě judisté z židovského státu soutěžili v emirátu pod hlavičkou Mezinárodní judistické federace (IFJ), jejíž hymna se také hrála při tehdejším vítězství Tala Flickera.

Letos v červenci ale představitelé IFJ organizátory z Abú Zabí varovali, že pokud nedovolí všem sportovcům startovat pod vlastní vlajkou a hymnou, pořádání Grand Slamu jim odeberou. 

A tuto premiéru ozdobil Muki triumfem. „Jsem pyšný na to, že se poprvé hrála v Abú Zabí naše hymna. Je to velký okamžik v mé kariéře,“ řekl judista.

Slavnostního vyhlášení se zúčastnila také izraelská ministryně kultury a sportu Miri Regevová, jež při tónech hymny nedokázala zadržet slzy. 

Podle izraelských funkcionářů byla první izraelskou ministryní, která navštívila sportovní akci v zemi Perského zálivu.

Spojené arabské emiráty podobně jako další arabské státy Izrael neuznávají a nemají s ním diplomatické styky. 

Start izraelských sportovců v mezinárodních soutěžích často vede k tomu, že případné vzájemné souboje arabští či muslimští sportovci či organizace bojkotují.

Autor: