Sobota 29. června 2024, svátek má Petr, Pavel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vítěz Tour: Dejte mi šanci se obhájit

Sport

  11:34
NEW YORK - Tour de France čeká na verdikt, který může její prestiž poslat do hodně nízkých pater. Poté, co tým Phonak oznámil, že vítěz Floyd Landis měl pozitivní dopingový test, čekají všichni na výsledek kontrolního vzorku. Třicetiletý Američan ale užití steroidního hormonu testosteronu popírá a chce své jméno očistit.

Dnes už asi Floyd Landis důvod k smíchu nemá. foto: ALESSANDRO TROVATIAFP

Landis apeloval rovněž na veřejnost, aby nad ním nelámala hůl, dokud mu nebude prokázána vina. "Nemám pro to vysvětlení, jestli to byl omyl, nebo shoda různých okolností, které se během závodu udály. Nezpůsobily to ale žádné vnější zdroje testosteronu," řekl Landis, jehož vzorek byl pozitivní po 17. etapě, kterou po heroickém výkonu s obrovským náskokem vyhrál. O dva dny později v sobotní časovce definitivně získal zpátky žlutý trikot a dojel v něm až do pařížského cíle.

Cyklista přiznal, že večer před klíčovou etapou měl depresi a s ostatními týmovými kolegy utápěli v hotelu žal v pivu a whisky. Na dotaz, jak může vysvětlit své neuvěřitelné sólo o den později, odvětil: "Tour má dvacet etap a každý den je k vidění nějaký neuvěřitelný výkon. Tak zkuste vysvětlit těch zbývajících devatenáct."

Landis může dostat dva roky distanc
Pohlavní hormon testosteron produkuje tělo samo, při vědomém zneužití se aplikuje vpichem do svalu. Landis popřel, že by během třítýdenní Tour užil jakoukoli zakázanou substanci. "Ne," odvětil na přímý dotaz reportérů. Pokud však pozitivní výsledek potvrdí i analýza kontrolního vzorku, Landis o titul z Tour přijde. Dostal by dvouletý trest a vítězem by byl vyhlášen Španěl Oscar Pereiro.

Landis věří, že má velkou šanci očistit své jméno. Ale i kdyby se mu to povedlo, ví, že stín pochybností na něm už zůstane. Mohou za to i předchozí dopingové případy, které jsou cyklistikou prorostlé. "Je mi jasné, že hodně lidí si bude myslet, že jsem vinen, ještě než dostanu šanci se obhájit. Proto prosím, aby mě považovali za nevinného, než mi bude vina prokázána. Tak je to v Americe zvykem," dožadoval se. Landis vyhrál Tour jako třetí Američan v historii; předchozích sedm ročníků si pronajal pro svoji show Lance Armstrong, v 80. letech vévodil pelotonu Greg LeMond.
Autor: