Sobota 6. července 2024, Den upálení mistra Jana Husa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Macháč korunoval obrat obratem, Krejčíková v Londýně zvládla tuhý boj

Český tenista Tomáš Macháč foto: Profimedia.cz

Grandslamový Wimbledon má za sebou třetí den a české barvy v něm dvakrát slavily postup. Tomáš Macháč v dohrávce prvního kola přemohl Davida Goffina 3:6, 3:6, 6:4, 6:1 a 7:6, výbornou otočku z 0:2 na 3:2 navíc ještě ozdobil velkým comebackem v pátém setu, v němž ztrácel už 0:5. Ve stejné části turnaje zvítězila také Barbora Krejčíková, jež zdolala Veronikou Kuděrmětovovou 7:6, 6:7 a 7:5. Linda Nosková podlehla ve druhém kole Biance Andreescuové 3:6 a 6:7, zápas Brendy Fruhvirtové ve druhé rundě pořadatelé odložili na čtvrtek.
  15:27aktualizováno  4. července 0:10

Macháč v utkání prvního kola proti Goffinovi povstal hned dvakrát. Nejprve za stavu 0:2 na sety, kdy zlepšil výkon na příjmu, a pak v páté sadě, v níž prohrával už 0:5. Díky mimořádnému comebacku tak ve Wimbledonu zapsal premiérovou výhru.

Goffin vs. Macháč

Reportáž ze zápasu

Zápas tenisté rozehráli už v úterý, pány kurtu ale byli pouze do chvíle, než nad Londýnem zapadlo slunce. Ve druhém setu tak museli vyklidit pozice a připravit se na středeční dohrávku.

Dlouhá nucená pauza patrně přišla více vhod českému hráči, kterému se vstup do utkání vůbec nepovedl. Když totiž dával wimbledonskému areálu dobrou noc, právě prohrával 3:6 a 2:4.

Doplácel především na neproměňování šancí. Belgičan v první sadě odvrátil všech šest brejkbolů českého soupeře a sám uspěl dvakrát ze tří pokusů. Stejný scénář se následně opakoval i zkraje druhé sady, v jejíž úvodní hře Macháč promarnil další tři šance.

Po dlouhé přetahované ve čtvrtém gamu vlastní servis ztratil, a přestože chybu vzápětí odčinil, po chvíli opět ztrácel. Goffin si před přerušením vytvořil náskok 4:2 a ve středu po návratu na kurt set doservíroval.

Český tenista tak ztrácel 0:2 na sety, pod tlakem vyřazení se ale obdivuhodně vzepjal. V divokém třetím setu, v němž bylo vlastní podání spíše přítěží než výhodou, třikrát smazal manko a v závěru čistou hrou na příjmu strhl výsledek na svou stranu. K zisku čtvrté sady naopak vykročil hned od začátku a během necelé půlhodiny ji ovládl 6:1.

Wimbledon 2024

příloha iDNES.cz

Napínavá podívaná tak dospěla do pátého dějství a nutno podotknout, že to nejlepší si Macháč nechal až úplně na konec. Goffin získal pět her za sebou a v komfortní pozici sahal po vítězství.

Co na to český bojovník? Vytáhl parádní zvrat. Z téměř beznadějného stavu 0:5 se dotáhl na 5:5 a výtečný obrat setu i celého zápasu dovršil ve zkrácené hře, ve které měl od počátku navrch.

„Když jsem se dostal do pátého setu, tak i když jsem v něm prohrával 0:4 a 0:5, furt jsem věřil, že to nějak dokážu. Cítil jsem v sobě energii,“ líčil později šťastný Macháč.

Po necelých třech a půl hodinách český tenista vyhrál dvoudenní zápas 3:6, 3:6, 6:4, 6:1, 7:6 a posunul se v pavouku do druhého kola. Dál ho už ve čtvrtek čeká Rus Roman Safiullin.

Krejčíková zvládla dlouhou bitvu

Krejčíková s Kuděrmětovovou se měly utkat už v úterý, kvůli dešti ale došlo k přesunu. A protože špatné počasí komplikovalo situaci i ve středu, dostaly se tenistky na kurt s dvouhodinovým zpožděním. Brzy navíc následovalo další přerušení, před kterým stihly soupeřky odehrát jen necelé dva gamy.

Krejčíková vs. Kuděrmětovová

Reportáž ze zápasu

Češka získala první set, přestože většinu času dotahovala. Nejprve smazala manko 0:2, později 2:4 a za stavu 5:6 a 0:40 při vlastním podání dokázala odvrátit také tři setboly.

Teprve ve zkrácené hře překlopila skóre na svou stranu: Rusce odskočila na 3:1 a získanou výhodu udržela až do poslední výměny.

Ve druhém setu česká hráčka opět rychle reagovala na ztrátu servisu a hned soupeřce brejk oplatila. Za stavu 4:4 navíc znovu otočila game, v němž prohrávala už 0:40. I díky tomu opět rozhodoval tiebreak. Ke konci setu však Krejčíková ztratila koncentraci, ve zkrácené hře nevyužila jediné podání a padla 1:7.

V úvodu rozhodujícího dějství obrala sokyni o servis a na rozdíl od předchozích setů se tentokrát ona dostala do pozice vedoucí hráčky. Náskok 2:0 však neudržela a neuspěla ani při druhé šanci za stavu 5:3. Místo toho, aby zápas doservírovala, nezískala ani výměnu a dovolila Rusce srovnat.

Napotřetí už to ale Krejčíkové vyšlo. Za stavu 5:5 opět odskočila do výhody a tentokrát utkání ukončila. Po téměř třech hodinách a dvaceti minutách vyhrála 7:6, 6:7, 7:5.

Barbora Krejčíková returnuje v zápase prvního kola Wimbledonu.
Ruska Veronika Kuděrmětovová returnuje v zápase prvního kola Wimbledonu.

„Bylo to velmi těžké první kolo,“ hodnotila na tiskové konferenci. „Myslím, že to byl hezký zápas, obě jsme odevzdaly to nejlepší. Nakonec ale mohla vyhrát jen jedna a jsem moc šťastná, že jsem to byla já.“

Ve druhém kole, které stejně jako Macháč odehraje už ve čtvrtek, nastoupí proti Američance Katie Volynetsové.

Nosková podlehla grandslamové šampionce

S turnajem se naopak loučí Nosková, která nedokázala vyzrát na Kanaďanku Andreescuovou, šampionku US Open z roku 2019.

Andreescuová vs. Nosková

Reportáž ze zápasu

„Zápas nebyl úplně takový, jak jsem si představovala. Moc jsem se nedostala do tempa. Bianca má takový otravný tenis, je těžké si proti ní prosadit svou hru,“ hodnotila devatenáctiletá Češka.

Začátek zápasu jí nevyšel. Soupeřka lépe servírovala, o něco přesněji zakončovala výměny a hlavně na rozdíl od Noskové dokázala využít jednu z mála brejkových šancí.

Krátce po příchodu na zelený dvorec odskočila na 3:0, a byť se pak Nosková v dalším pokračování sady zvedla, soupeřku nedokázala dostatečně zatlačit.

Ve druhém setu viditelně přibylo delších a napínavých gamů. Česká hráčka se sice častěji dopouštěla nepřesností, celkově ale měly obě tenistky příležitosti k úprku ve skóre. Nicméně žádnou z nich nevyužily.

Linda Nosková se napřahuje k úderu ve druhém kole Wimbledonu.
Kanaďanka Bianca Andreescuová se natahuje po balonku ve druhém kole Wimbledonu.

Vyrovnaná sada proto bez větších výkyvů ve skóre dospěla až do tiebreaku, se kterým si lépe poradila Andreescuová. Kanaďanka hned v úvodu odskočila na 3:1, a přestože se Nosková v závěru ještě přiblížila na rozdíl jediné výměny, postup si už pohlídala.

Nosková tak po hodině a půl podlehla zkušené soupeřce 3:6, 6:7 a ve dvouhře v Londýně při své druhé účasti končí ve druhém kole.

Zápas Brendy Fruhvirtové odložen

Sedmnáctiletá Fruhvirtová se v Londýně uvedla stylovým obratem proti nasazené ruské vrstevnici Miře Andrejevové, jež si před měsícem na Roland Garros zahrála semifinále. Češka dokázala otočit ze stavu 1:6, 0:3, díky čemuž ozdobila svou wimbledonskou premiéru postupem do druhého kola.

Další soupeřkou mladé hráčky bude Badosaová, která v pondělí v prvním kole vyřadila ve dvou setech Karolínu Muchovou. Zápas se měl původně odehrát ve středu večer, pořadatelé ho ale nakonec přesunuli na čtvrtek.

Gauffová, Sinner i další favorité postoupili

První tenista světa Jannik Sinner postoupil do třetího kola, v italském souboji porazil Mattea Berrettiniho 7:6, 7:6, 2:6 a 7:6. Vítěz letošního Australian Open ztratil sice i ve druhém utkání v Londýně set, krajana ale zdolal díky třem úspěšným tiebreakům.

Sinner v první zkrácené hře vyhrál 7:3, ve druhé 7:4. Berrettini díky povedené třetí sadě snížil a ve čtvrtém setu měl vedení 2:1 s brejkem, o náskok ale brzy přišel.

Ve dvanácté hře Sinner sice nevyužil první mečbol, znovu ale uspěl o chvíli později ve zkrácené hře, kde utekl do vedení 6:3. Berrettini další mečbol smazal, pak už neuspěl. V dalším kole se první hráč světa utká se Srbem Miomirem Kecmanovičem.

Obhájce titulu Španěl Carlos Alcaraz vyhrál i druhý zápas ve třech setech. Australský tenista Aleksander Vukic se zpočátku favoritovi vyrovnal a podával na zisk první sady, ale nakonec ho Alcaraz porazil 7:6, 6:2 a 6:2. Ve třetím kole španělského šampiona čeká Američan Frances Tiafoe.

Radost Jannika Sinnera z Itálie ve druhém kole Wimbledonu

Světová dvojka Coco Gauffová bez potíží prolétla do třetího kola, stejně jako v prvním utkání ztratila na londýnské trávě jen tři hry a porazila o rok mladší rumunskou kvalifikantku Ancu Todoniovou 6:2 a 6:1. Hráčka ze druhé stovky žebříčku a debutantka na grandslamové akci vzdorovala vítězce loňského US Open jen 67 minut.

Středeční program v All England Clubu opět komplikoval déšť, na vedlejších kurtech proto nabral program zpoždění. Podle původního plánu se hrálo od počátku jen na dvorcích se zatahovací střechou a Gauffová na kurtu číslo 1 udělala se soupeřkou krátký proces.

Čelila pouze dvěma brejkbolům a oba odvrátila, sama jich využila pět z devíti. V dalším kole se utká s domácí Britkou Sonay Kartalovou o vyrovnání svého maxima na travnatém grandslamu. Na všech ostatních turnajích velké čtyřky byla nejméně v semifinále, na Australian Open i Roland Garros se jí to podařilo letos.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

(tráva, dotace 50 milionů liber)

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Macháč (ČR) - Goffin (Belg.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:1, 7:6 (10:5)
Kokkinakis (Austr.) - Auger-Aliassime (17-Kan.) 4:6, 5:7, 7:6 (11:9), 6:4, 6:4
Tabilo (24-Chile) - Evans (Brit.) 6:2, 7:5, 6:3
Halys (Fr.) - Eubanks (USA) 6:4, 6:4, 6:2
Safiullin (Rus.) - F. Cerúndolo (Arg.) 6:7 (5:7), 3:6, 7:5, 6:3, 6:4
Ruusuvuori (Fin.) - McDonald (USA) 7:6 (8:6), 4:6, 5:7, 7:6 (8:6), 6:3
Chačanov - Karacev (oba Rus.) 6:3, 6:7 (4:7), 7:6 (13:11), 2:0 skreč
Rinderknech (Fr.) - Nišikori (Jap.) 5:7, 6:4, 6:7 (2:7), 6:3, 6:2
Pouille (Fr.) - Djere (Srb.) 3:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:1

2. kolo:
Sinner (1-It.) - Berrettini (It.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 2:6, 7:6 (7:4)
Alcaraz (3-Šp.) - Vukic (Austr.) 7:6 (7:5), 6:2, 6:2
Medveděv (5-Rus.) - Müller (Fr.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:4), 6:4, 7:5
Fognini (It.) - Ruud (8-Nor.) 6:4, 7:5, 6:7 (1:7), 6:3
Paul (12-USA) - Virtanen (Fin.) 4:6, 6:3, 5:7, 7:5, 6:4
Humbert (16-Fr.) - Van de Zandschulp (Niz.) 7:6 (11:9), 6:1, 6:3
Bublik (23-Kaz.) - Cazaux (Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:4
Kecmanovič (Srb.) - Griekspoor (27-Niz.) 4:6, 7:6 (9:7), 1:6, 6:2, 6:3
Tiafoe (29-USA) - Čorič (Chorv.) 7:6 (7:5), 6:1, 6:3
Struff (Něm.) - Čang Č’-čen (32-Čína) 5:7, 6:3, 7:6 (7:1), 7:6 (10:8)
Nakashima (USA) - Thompson (Austr.) 6:3, 6:2, 6:2
Bautista (Šp.) - Sonego (It.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Krejčíková (31-ČR) - V. Kuděrmětovová (Rus.) 7:6 (7:4), 6:7 (1:7), 7:5
Collinsová (11-USA) - Tausonová (Dán.) 6:3, 7:6 (7:4)
Haddadová Maiaová (20-Braz.) - Frechová (Pol.) 7:5, 6:3
Svitolinová (21-Ukr.) - Linetteová (Pol.) 7:5, 6:7 (9:11), 6:3
Niemeierová (Něm.) - Golubicová (Švýc.) 6:2, 6:1
Osoriová (Kol.) - Davisová (USA) 6:3, 6:1
Volynetsová (USA) - Carleová (Arg.) 6:2, 7:5

2. kolo:
Andreescuová (Kan.) - Nosková (26-ČR) 6:3, 7:6 (7:5)
Gauffová (2-USA) - Todoniová (Rum.) 6:2, 6:1
Paoliniová (7-It.) - Minnenová (Belg.) 7:6 (7:5), 6:2
Sakkariová (9-Řec.) - Rusová (Niz.) 7:5, 6:3
Navarrová (19-USA) - Ósakaová (Jap.) 6:4, 6:1
Jastremská (28-Ukr.) - Gračovová (Fr.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:5)
Kartalová (Brit.) - Burelová (Fr.) 6:3, 5:7, 6:3
Raducanuová (Brit.) - Mertensová (Belg.) 6:1, 6:2
Šnajderová (Rus.) - Stephensová (USA) 6:1, 6:1
Ču Lin (Čína) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:4, 6:3
Vekičová (Chorv.) - E. Andrejevová (Rus.) 6:2, 6:3
Sunová (N. Zél.) - Starodubcevová (Ukr.) 4:6, 6:3, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Bouzková, Sorribesová (10-ČR/Šp.) - Avanesjanová, Kalašnikovová (Rus./Gruz.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:2

Autoři: ,