Středa 3. července 2024, svátek má Radomír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

B. Fruhvirtová otočila duel teenagerek, v Londýně uspěla i Nosková. Tři Češi končí

Brenda Fruhvirtová se napřahuje k úderu během prvního kola Wimbledonu. foto: Profimedia.cz

V Londýně odstartoval 137. ročník tenisového Wimbledonu a během prvního dne proslulého grandslamu se na kurtech prostřídalo pět českých zástupců. Postup do druhého kola slaví Brenda Fruhvirtová, která po velkém obratu porazila Mirru Andrejevovou 1:6, 6:3 a 6:2. Dál jde také Linda Nosková po vítězství 7:6, 6:1 nad Sarou Erraniovou. Naopak Karolína Plíšková, Karolína Muchová a Jakub Menšík se loučí. Do programu nakonec ani nezasáhla světová trojka Aryna Sabalenková, jež se odhlásila kvůli kvůli zranění ramene.
  14:55aktualizováno  23:38

Fruhvirtová hned od prvních minut pocítila, jak náročnou šichtu bude duel proti Andrejevové představovat. Zápas zahájila servisem a první game, který byl v setu zároveň tím nejdelším a nejnapínavějším, ještě dokázala uhájit. Pak už ale na kurtu dominovala Ruska, jež během půl hodiny otočila na 6:1.

Fruhvirtová vs. Andrejevová

Reportáž ze zápasu

Ani v dalším pokračování to nevypadalo na blížící se drama. Ruska dál střádala výměnu vedle výměny a rychle odskočila Fruhvirtové do náskoku o tři hry.

Pak ale přišly velké chvíle české tenistky! Proti Andrejevové, která do té doby při vlastním podání ztratila v celkovém součtu pouhé tři výměny, vystřihla šest získaných her za sebou a druhý set ovládla výsledkem 6:3.

Ve třetí sadě, která se oboustranně proměnila ve festival brejků, 88. tenistka světa Fruhvirtová rychle odskočila na 2:0 a získanou výhodu už nepustila. Sice dvakrát ztratila servis, zároveň ho ale Andrejevové čtyřikrát sebrala, a tak si bláznivý rozhodující set pohlídala.

Brenda Fruhvirtová returnuje v utkání prvního kola Wimbledonu.
Ruska Mirra Andrejevová se raduje ze získané výměny během prvního kola...

Přitom v duelu sedmnáctiletých vrstevnic byla ruská hráčka favoritkou. Na nedávném Roland Garros se prodrala do semifinále a v žebříčku poskočila na 23. pozici. S Wimbledonem se však loučí hned v prvním kole, po výsledku 1:6, 6:3 a 6:2 se do druhého kola podívá Fruhvirtová.

Další soupeřkou české hráčky bude Španělka Paula Badosaová, jež v souběžně hraném zápase prvního kola vyřadila Muchovou.

Nosková poprvé ve druhém kole Wimbledonu

Devatenáctiletá Nosková zvládla proti skoro dvakrát starší Italce Erraniové roli favoritky a při své druhé účasti ve Wimbledonu poprvé postoupila do druhého kola. Hlavně v prvním setu se ale 26. hráčka světa hodně nadřela.

Erraniová vs. Nosková

Reportáž ze zápasu

Úvod zápasu jí totiž příliš nevyšel: česká tenistka nabrala ztrátu 0:3, později 2:5 a špatnou situaci musela zachraňovat až v úplném závěru.

Za stavu 3:5 odvrátila na příjmu dva setboly, sama naopak sokyni podání vzala, a nakonec dotáhla sadu až do zkrácené hry, v níž svůj obrat dovršila.

Povedená otočka Noskovou nastartovala a druhý set už pevně držela ve své moci. Při trefování vlastního podání sice nebyla úplně bezchybná, o to víc ale dominovala na returnu, v němž sebrala Erraniové veškeré šance na zdramatizování zápasu.

Italka stačila reagovat pouze na první brejk, po snížení na 1:2 ale do konce zápasu získala už jen tři výměny. Nosková tak za přibližně hodinu a dvacet minut zvítězila 7:6, 6:1 a ve druhém kole půjde na Kanaďanku Biancu Vanessu Andreescuovou.

Plíšková nedotáhla nadějný zápas

Plíšková se stejně jako loni loučí s Wimbledonem hned v prvním kole. Zápas sice dobře rozehrála, houževnatá Šnajderová ale v dalším průběhu potvrdila vynikající formu, která ji minulý týden v Bad Homburgu vynesla až k titulu, a skóre otočila.

Plíšková vs. Šnajderová

Reportáž ze zápasu

Úvodní sadu rozhodla schopnost zvládat klíčové situace. Obě hráčky si spolehlivě počínaly na servisu, proto pouze tři gamy dospěly až do shody. A ve všech třech případech se radovala Češka.

Za stavu 1:1 na příjmu využila první brejkový pokus, za stavu 3:2 naopak tři brejkboly odvrátila a uhájila podání. První sadu díky tomu získala 6:4.

Karolína Plíšková returnuje v zápase prvního kola Wimbledonu.
Ruska Diana Šnajderová se raduje z vítězství v prvním kole Wimbledonu.

Druhé dějství skončilo stejným výsledkem, ale se dvěma rozdíly: rozhodnutí přišlo až v závěru a tentokrát to byla Ruska, kdo uspěl. Plíšková začala více chybovat a oproti první sadě nasbírala více dvojchyb než es. Za stavu 4:5 při vlastním podání sice smazala manko 0:40, nakonec ale game i set ztratila.

Šnajderová se prezentovala zarputilým výkonem, díky kterému zůstávala v zápase, i když se skóre zrovna nevyvíjelo v její prospěch. Úvod rozhodující sady vyšel díky brejku lépe Plíškové, Ruska však reagovala třemi gamy v řadě, díky nimž otočila z 0:2 na 3:2.

Závěr utkání nabídl dramatické rozuzlení, v němž ale Plíšková nedokázala soupeřku zlomit. Za stavu 4:4 a 40:0 promarnila tři brejkové možnosti a hned o game později musela odvracet dva mečboly soupeřky, aby udržela šanci. To se jí sice povedlo, chvíli nato však Ruska přece jen rozhodla.

„Všechny sety byly strašně vyrovnané. Mrzí mě, že jsem měla brejk ve druhém i ve třetím, ale nepodařilo se mi ho udržet trošičku déle,“ hodnotila česká tenistka, která po téměř dvou a půl hodinách padla 6:4, 4:6 a 5:7.

Menšík neudržel vedení o dva sety

Z turnaje brzy vypadl také osmnáctiletý Menšík, jenž při svém debutu na londýnském grandslamu trápil, ale nepřehrál 23. tenistu světa Bublika.

Hned zkraje zápasu obral soupeře o podání a povedený úvod korunoval ve čtvrtém gamu, kdy v nekonečné přetahované vlastní servis naopak uhájil. Český mladík v této pasáži během krátké doby odvrátil čtyři brejkboly a odrazil se k zisku prvního setu, který ovládl poměrem 6:4.

Menšík vs. Bublik

Reportáž ze zápasu

Také ve druhém dějství Menšík zapsal brejk v úvodu a o chvíli později udržel ve vyrovnané hře podání. Podobnost s první sadou ale vzala za své za stavu 4:3, kdy český bojovník ztratil servis a nechal tenistu z Kazachstánu srovnat. Rozuzlení tak přinesl až tiebreak, jenž lépe vyšel Menšíkovi.

Bublik se však postupem času zlepšoval, dařilo se mu lépe zakončovat výměny a těžil i ze solidního podání. Naplno se to projevilo v dalším pokračování zápasu, kdy se nerozklepal pod tlakem možného vyřazení, ale naopak dokázal ztrátu vymazat.

Wimbledon 2024

příloha iDNES.cz

Zatímco ve třetí sadě mu k tomu stačil jediný proměněný brejkbol, ve čtvrté na Menšíka tak dlouho útočil, až mu Čech za stavu 4:4 skutečně podlehl a servis ztratil.

V pátém setu tenista z Kazachstánu svůj velký obrat dovršil. Tentokrát to byl on, kdo lépe zvládl úvod a kdo z něj pak dokázal ve zbylém průběhu těžit. Menšík brzy ztrácel 1:3, během setu si vyžádal pauzu na ošetření a už v sobě nenašel sílu vzepřít se rozjetému protivníkovi.

Sympatický bojovný výkon českému tenistovi nestačil, po téměř třech a půl hodinách favorizovanému Bublikovi podlehl 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6 a při své wimbledonské premiéře skončil v prvním kole.

Muchové návrat na grandslam nevyšel

Muchová si v minulosti dvakrát zahrála čtvrtfinále Wimbledonu, loni i předloni však vypadla hned v prvním kole a ani letos se přes něj nedostala. V zápase dvou hráček, jež v poslední době léčily zdravotní trable, měla navrch Španělka Badosaová.

Badosaová vs. Muchová

Reportáž ze zápasu

Češka nechala soupeřku v úvodu odskočit do výhody jednoho brejku, sama naopak podobnou šanci nevyužila. Častěji se dopouštěla nepřesností při zakončování výměn a ani servis nebyl činností, o kterou by se Muchová mohla opřít.

První sadu tak 34. hráčka světa, která se teprve minulý týden vrátila po téměř desetiměsíční absenci na kurty, ztratila poměrem 3:6.

V dalším pokračování Badosaová opět rychle odskočila do výhody jednoho brejku. Patrně rozhodující pasáž pak přišla za stavu 1:2 z pohledu Češky – Muchová se v tu chvíli dlouhé minuty přetahovala se Španělkou o čtvrtý game. Nedokázala ale využít žádný z pěti brejkbolů, hru prohrála a hned vzápětí přišla podruhé v setu o servis.

Zbytek duelu si následně Badosaová pohlídala. Češka tak prohrála svůj první grandslamový zápas v letošní sezoně za necelou hodinu a půl 3:6, 2:6 a v turnaji končí.

Alcaraz vyřadil kvalifikanta, dál jde i Sinner

Na kurtech se během pondělního programu představila také řada favoritů na dlouhé setrvání v pavouku. Třetí hráč světa Carlos Alcaraz vstoupil do soutěže výhrou 7:6, 7:5, 6:2 nad soupeřem z kvalifikace Markem Lajalem.

Jednadvacetiletý Španěl bojoval s estonským vyzyvatelem téměř dvě a půl hodiny a v prvních dvou setech musel dohánět ztrátu podání. Nakonec ale roli favorita potvrdil. „Trochu mě překvapil. První letošní vítězství na zdejším centrkurtu mě těší, ještě pořád jsem nervózní, když tu hraju,“ řekl Alcaraz.

Španěl Carlos Alcaraz se natahuje po balonku v zápase prvního kola Wimbledonu.
Španěl Carlos Alcaraz se raduje ze získané výměny v zápase prvního kola...

Tři týdny po triumfu na Roland Garros měl se soupeřem z třetí stovky žebříčku hlavně v prvních dvou setech práci. V první sadě ztratil servis za stavu 2:2, ale soupeře hned o výhodu připravil. Na další brejkboly už nedošlo a tiebreak vyhrál Alcaraz 7:3. Druhý set ale nezačal dobře, prohrával 0:2, ale znovu se mu povedl okamžitý návrat do zápasu, za stavu 5:5 vzal Lajalovi podání opět a sám pak uhrál čistou hru.

Třetí set se už hrál podle not bývalé světové jedničky. Alcaraz začal ziskem soupeřova podání, později přidal další brejk a vedl 5:1. Při Estoncově servisu ještě neproměnil mečbol, při vlastním podání hned ten další ano.

Nezaváhal ani první hráč světa a vítěz Australian Open Jannik Sinner z Itálie, byť proti německému protivníkovi Yannicku Hanfmannovi vypadl na chvíli z role. Ve třetím setu prohrával 0:4 a navzdory zisku brejku už se do něj nevrátil, přesto nakonec slavil postup po vítězství 6:3, 6:4, 3:6 a 6:3.

Naproti tomu bez ztráty sady zvládl první zápas loňský semifinalista Daniil Medveděv z Ruska. Pátý nasazený hráč porazil 6:3, 6:4, 6:2 Američana Aleksandara Kovacevice.

Sabalenková se kvůli zranění odhlásila

V ženském pavouku obstála světová dvojka Coco Gauffová, jež v americkém duelu smetla Caroline Dolehideovou 6:1, 6:2. Prvním větším překvapením je vyřazení osmé nasazené Číňanky Čeng Čchin-wen, kterou porazila hráčka z druhé stovky žebříčku a úspěšná kvalifikantka Lulu Sunová po obratu 4:6, 6:2, 6:4.

Po pětileté absenci slavila vítězný návrat do All England Clubu bývalá světová jednička Naomi Ósakaová. Japonská držitelka divoké karty zdolala francouzskou soupeřku Diane Parryovou po divokém průběhu 6:1, 1:6, 6:4.

Japonka Naomi Ósaková se natahuje po balonku během utkání prvního kola...

Ósakaová se letos vrátila na kurty po patnáctiměsíční mateřské pauze a postupem vyrovnala své letošní maximum na grandslamech z Roland Garros. Ve Wimbledonu, kde došla nejdál do třetího kola, vyhrála čtyřnásobná grandslamová šampionka zápas poprvé po šesti letech.

Hrát měla i třetí nasazená Sabalenková, ale pár hodin před začátkem svého duelu prvního kola s Američankou Eminou Bektasovou se omluvila. Obhajobu loňského semifinále jí znemožnilo zranění ramene, na které si stěžovala už na předturnajové tiskové konferenci.

„Zkoušela jsem všechno, abych se připravila, ale bohužel rameno nespolupracuje,“ napsala šestadvacetiletá tenistka na instagramu. „Na tréninku jsem se snažila to vyzkoušet na maximum, ale můj tým mi vysvětlil, že hraním by se to jen zhoršilo,“ dodala.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

(tráva, dotace 50 milionů liber):

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Bublik (23-Kaz.) - Menšík (ČR) 4:6, 6:7 (2:7), 6:4, 6:4, 6:2
Sinner (1-It.) - Hanfmann (Něm.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Alcaraz (3-Šp.) - Lajal (Est.) 7:6 (7:3), 7:5, 6:2
Medveděv (5-Rus.) - Kovacevic (USA) 6:3, 6:4, 6:2
Ruud (8-Nor.) - Bolt (Austr.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4
Dimitrov (10-Bulh.) - Lajovič (Srb.) 6:3, 6:4, 7:5
Paul (12-USA) - Martínez (Šp.) 6:2, 6:1, 4:6, 6:3
Humbert (16-Fr.) - Ševčenko (Rus.) 6:1, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (3:7), 6:1
Nakashima (USA) - Báez (18-Arg.) 6:2, 6:3, 6:4
Shapovalov (Kan.) - Jarry (19-Chile) 6:1, 7:5, 6:4
Monfils (Fr.) - Mannarino (22-Fr.) 6:4, 3:6, 7:5, 6:4
Griekspoor (27-Niz.) - Galán (Kol.) 7:6 (7:3), 6:3, 6:4
Tiafoe (29-USA) - Arnaldi (It.) 6:7 (5:7), 2:6, 6:1, 6:3, 6:3
Sonego (It.) - Navone (31-Arg.) 6:4, 7:6 (7:2), 6:4
Čang Č’-čen (32-Čína) - Janvier (Fr.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:2
Wawrinka (Švýc.) - Broom (Brit.) 6:3, 7:5, 6:4
Thompson (Austr.) - Kotov (Rus.) 5:7, 5:7, 6:4, 6:4, 6:4
Berrettini (It.) - Fucsovics (Maď.) 7:6 (7:3), 6:2, 3:6, 6:1
Muller - Gaston (oba Fr.) 6:4, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5).
Šang Ťün-čcheng (Čína) - Garín (Chile) 7:5, 6:4, 6:4
Fognini (It.) - Van Assche (Fr.) 6:1, 6:3, 7:5
Struff (Něm.) - Marozsan (Maď.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:2, 6:3
Čorič (Chorv.) - Meligeni (Braz.) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Altmaier (Něm.) - Fery (Brit.) 4:6, 7:6 (8:6), 1:6, 6:3, 6:1
Harris (JAR) - Michelsen (USA) 3:6, 4:6, 7:6 (7:5), 6:2, 7:6 (11:9)
Van de Zandschulp (Niz.) - Broady (Brit.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2
Bautista (Šp.) - Marterer (Něm.) 6:3, 6:1, 6:4
Vukic (Austr.) - Ofner (Rak.) 6:7 (9:11), 6:4, 6:4, 3:6, 7:6 (10:8)
Cazaux (Fr.) - Bergs (Belg.) 6:1, 6:4, 6:7 (2:7), 6:7 (4:7), 7:6 (10:8)
Virtanen (Fin.) - Purcell (Austr.) 6:3, 6:2, 6:2
Kecmanovič (Srb.) - Nagal (Indie) 6:2, 3:6, 6:3, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
B. Fruhvirtová (ČR) - Andrejevová (24-Rus.) 1:6, 6:3, 6:2
Nosková (26-ČR) - Erraniová (It.) 7:6 (7:3), 6:1
Šnajderová (Rus.) - Plíšková (ČR) 4:6, 6:4, 7:5
Badosaová (Šp.) - Muchová (ČR) 6:3, 6:2
Gauffová (2-USA) - Dolehideová (USA) 6:1, 6:
Paoliniová (7-It.) - Sorribesová (Šp.) 7:5, 6:3
Sakkariová (9-Řec.) - Kesslerová (USA) 6:3, 6:1
Keysová (12-USA) - Trevisanová (It.) 6:4, 7:6 (7:4)
Kasatkinová (14-Rus.) - Čang Šuaj (Čína) 6:3, 6:0
Kosťuková (18-Ukr.) - Šramková (SR) 6:3, 6:2
Navarrová (19-USA) - Wang Čchiang (Čína) 6:0, 6:2
Pavljučenkovová (25-Rus.) - Townsendová (USA) 7:6 (7:4), 6:1
Jastremská (28-Ukr.) - Podoroská (Arg.) 6:1, 7:6 (7:1)
Kartalová (Brit.) - Cirsteaová (29-Rum.) 3:6, 6:2, 6:0
Gračovová (Fr.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 6:1
Ču Lin (Čína) - Beguová (Rum.) 6:0, 6:4
Minnenová (Belg.) - Watsonová (Brit.) 7:5, 6:4
Todoniová (Rum.) - Danilovičová (Srb.) 7:5, 6:1
Rusová (Niz.) - Jüan Jüe (Čína) 6:2, 6:3
Mertensová (Belg.) - Hibinová (Jap.) 2:6, 6:2, 6:4
Burelová (Fr.) - Lysová (Něm.) 6:2, 6:4
Wang Ja-fan (Čína) - Schmiedlová (SR) 6:0, 3:6, 6:4
Ósakaová (Jap.) - Parryová (Fr.) 6:1, 1:6, 6:4
Savilleová (Austr.) - Stearnsová (USA) 6:4, 6:2
Sunová (N. Zél.) - Čeng Čchin-wen (8-Čína) 4:6, 6:2, 6:4
Vekičová (Chorv.) - Wang Si-jü (Čína) 3:6, 6:3, 6:4
Miyazakiová (Brit.) - Korpatschová (Něm.) 6:2, 6:1
Raducanuová (Brit.) - Zarazúaová (Mex.) 7:6 (7:0), 6:3
Stephensová (USA) - Jacquemotová (Fr.) 6:3, 6:3
E. Andrejevová (Rus.) - Bektasová (USA) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3
Starodubcevová (Ukr.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:4, 6:3
Andreescuová (Kan.) - Cristianová (Rum.) 6:4, 6:2

Autoři: ,

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.