Neděle 7. července 2024, svátek má Bohuslava
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Postupuje jen Krejčíková. Macháč a trojice Češek ve Wimbledonu končí

Sport

  15:15aktualizováno  22:37
V pavouku dvouher tenisového Wimbledonu zbývá po čtvrtečním druhém kole jediné české jméno. Na travnatém grandslamu uspěla pouze Barbora Krejčíková, jež zdolala Američanku Katie Volynetsovou dvakrát 7:6. V Londýně naopak vypadli Tomáš Macháč, Brenda Fruhvirtová, Kateřina Siniaková a Marie Bouzková. Dál jdou sedminásobný šampion turnaje Novak Djokovič i světová jednička Iga Šwiateková.

Kromě čtvrtfinálové účasti na Australian Open zažívá Krejčíková v letošní sezoně výsledkovou nepohodu, na kurty ji navíc často nepouštělo zranění. Při antukové části sezony prohrála všechny čtyři zápasy, travnatý povrch jí zatím svědčí. Ve druhém kole Wimbledonu vyzrála na Američanku Katie Volynetsovou ve dvou tiebreacích.

Krejčíková vs. Volynetsová

Podrobná reportáž

Přelévání výhody z jedné strany na druhou, brejkboly a darovaná podání. Tak by se dal zápas mezi tenistkami popsat v pár slovech.

Chvílemi vypadalo, že má navrch Volynetsová, Krejčíková ale vždy ztrátu servisu dokázala hned v následující hře smazat. I když sama nezvládla za stavu 6:5 první sadu dopodávat, tiebreak už nepustila.

Ve druhém dějství sice párkrát rozdýchávala nepovedené údery a znovu mazala hned tři brejkové ztráty, ani tentokrát však rozjeté Američance nepovolila set ukončit.

A na scénu opět musela zavítat zkrácená hra.

V ní Krejčíková dotáhla ztrátu 1:3, dobře umístěnými údery si brzy vytvořila mečboly. Na chvíli si sice na zeleném povrchu po uklouznutí poležela, avšak po vítězství 7:6 (8:6) a 7:6 (7:5) si hlasitě zařvala. Ve třetím kole vyzve přemožitelku Markéty Vondroušové z prvního kola Jessicu Bouzasovou Maneirovou.

Macháč tentokrát z 0:2 na sety neotočil

Na travnaté londýnské kurty nastoupil třetí den v řadě, první kolo měl Macháč kvůli přerušení rozložené do dvou dnů. Během nich svedl s Davidem Goffinem pětisetovou bitvu, rozhodující sadu navíc otočil z 0:5. V premiérovém druhém kole Wimbledonu už porážku neodvrátil, s Romanem Safiullinem prohrál 2:6, 4:6, 7:5 a 3:6.

Macháč vs. Safiullin

Reportáž ze zápasu

„Nepředvedl jsem svůj nejlepší tenis,“ přiznal. „Mohl jsem vyhrát i čtvrtý set, ale koncovku jsem nezahrál dobře. Soupeř byl kvalitní, loni tady postoupil do čtvrtfinále. Neprohrál jsem s žádným ořezávátkem.“

V prvním setu na rozjetého Rusa už od pohledu nestačil. Safiullin si vedení vybojoval především aktivní hrou, nasázel pět es a na rozdíl od českého tenisty využíval brejkboly. Macháč tempo hry nezachytil a ocital se spíše v defenzivní pozici, po půl hodině tak prohrával 0:1.

Jelikož nechtěl opakovat scénář z prvního kola, kdy musel dohánět manko dvou setů, v úvodu druhé sady zaútočil i on. První dva brejkboly sice nevyužil, ale ve třetím gamu už protivníka o podání obral a držel si náskok jednoho brejku.

Až do osmého gamu.

V něm polevil a soupeři dovolil srovnat. Rus navíc znovu zabral a po hodině a osmi minutách odskočil už do dvousetového vedení. Třetí dějství znovu vypadalo lépe pro Safiullina, jenž si vytvořil dokonce dva mečboly, jenže Macháč oba odvrátil a sadu urval pro sebe.

Ke stejnému výkonu jako v prvním kole se však nenastartoval, po dvou a půl hodinách odcházel z kurtu jako poražený. Safiullin si třetí kolo zahraje s Francouzem Arthurem Filsem, kterému při vlastním mečbolu vzdal utkání polský tenista Hubert Hurkacz.

Kanár za osmnáct minut

Stejně jako na Australian Open a Roland Garros se Siniaková i se třetím grandslamem sezony rozloučila už po druhém kole. Ve třísetovém utkání podlehla Julii Putincevové 0:6, 6:4, 2:6.

Siniaková vs. Putincevová

Reportáž z utkání

Siniaková vůbec nezachytila začátek zápasu, v prvním setu totálně propadla. V celém jeho průběhu získala jen tři fiftýny a za pouhých 18 minut prohrála 0:6. Dopustila se hned 13 nevynucených chyb, zatímco soupeřka předvedla jedinou.

Až ve druhém gamu druhé sady se Češka konečně dočkala radosti, když poprvé uhájila podání. Tímto dílčím úspěchem se stabilizovala a v dalším průběhu předváděla mnohem živější výkon.

A za stavu 4:4 premiérově udeřila na returnu: díky obrovské minele čím dál nervóznější Putincevové, která pokazila snadný forhend u sítě, odskočila na 5:4. Tenistka z Kazachstánu se vztekala, naopak Siniaková vzápětí set dopodávala a vyrovnala na 1:1.

Kateřina Siniaková útočí ve druhém kole Wimbledonu.

Jenže začátek rozhodujícího dějství opět nezachytila, po ztrátě servisu ve druhém gamu zaostávala 0:3. Za stavu 1:3 vedla na příjmu 40:0 a měla šance manko stáhnout, nicméně všechny tři příležitosti promarnila. A k žádné jiné už se nedostala.

„Udělala jsem moc chyb. Šance jsem určitě měla, ale důležité momenty se mi nepovedly,“ posteskla si Češka, jež později zvítězila v prvním kole deblové soutěže po boku Taylor Townsendové nad krajankou Lindou Noskovou a Španělkou Rebekou Masárovou.

Fruhvirtová na další překvapení nedosáhla

Po fantastické otočce, kterou Fruhvirtová předvedla v prvním kole proti stejně staré Miře Andrejevové, mohla ve druhé rundě narazit na krajanku Karolínu Muchovou. Jenže ta podlehla Paule Badosaové, a tak mladá Češka svedla souboj se španělskou sokyní. V první sadě se dlouho a nadějně držela, zkušené soupeřce přesto podlehla 4:6, 2:6.

B. Fruhvirtová vs. Badosaová

Podrobná reportáž

„Byl to určitě dobrý zápas, předčil mé očekávání, protože jsem se necítila dobře. Jsem ráda, že jsem utkání vůbec odehrála a že nějak vypadalo,“ hodnotila Fruhvirtová na tiskové konferenci. „Postup do druhého kola beru, protože už v prvním jsem měla na mále.“

Hned ze začátku se snažila zaskočit Badosaovou svěží hrou, několikrát se blýskla skvělými údery. Španělce vzala úvodní podání, jenže vzápětí o něj sama taktéž přišla.

Statečně bojovala, nutila soupeřku k chybám a několikrát určovala tempo hry. Badosaová sice odskočila na rozdíl dvou gamů, Fruhvirtová však její vedení šikovně zlikvidovala.

Šance na zisk první sady se mladé Češce rozplynula v devátém gamu, kdy neustála sílící útok Badosaové a znovu ztratila servis a s ním i celé úvodní dějství, po kterém odešla do šatny.

Ani pauza mezi sety jí k další senzační otočce nepomohla. Španělce sice sebrala jedno podání, nicméně na větší zdramatizování se už nezmohla. Během druhé sady si navíc vyžádala ošetření ruky.

Španělka si tak po výhře 6:4, 6:2 připsala už druhý skalp české tenistky na letošním Wimbledonu. V příštím kole vyzve Rusku Darju Kasatkinovou, která suverénně smetla domácí divokou kartu Yuriko Lily Miyazakiovou dvakrát 6:0.

Bouzková nezopakuje loňské osmifinále

Utkání Bouzkové na kurtu číslo 15 přihlížela i mužská světová jednička Jannik Sinner, soupeřkou české tenistky totiž byla jeho přítelkyně Anna Kalinská, která zažívá povedené období. Na generálce v Berlíně bojovala o titul a ve druhém kole Wimbledonu si s Bouzkovou poradila 6:4 a 6:1.

Bouzková vs. Kalinská

Reportáž ze zápasu

Česká tenistka sice byla první, kdo v zápase ukořistil soupeřčino podání, na rozdíl od ní už ale žádný podobný úspěch nepřidala. Kalinská byla aktivnější, v první sadě umístila na zelený kurt hned 14 vítězných míčů, ovšem stejné číslo zapsala i ve statistice nevynucených chyb.

Bouzková měla výrazně nižší bilanci (6:5), v devátém gamu nedokázala uhlídat vlastní servis a musela dohánět manko jednoho setu.

Ve druhém dějství však naděje na zvrat okamžitě ztratila. Dopustila se sice jen čtyř nevynucených chyb, ale stejný počet vítězných míčů jí proti 16 Kalinské na zdramatizování nestačil. Ruska si třetí kolo zahraje s krajankou Ljudmilou Samsonovovou.

Djokoviče trápil Brit, Hurkacz skrečoval

Djokovič se na postup do třetího kola nadřel, Brita Jacoba Fearnleyho porazil až po tříhodinovém boji 6:3, 6:4, 5:7 a 7:5. Naopak sedmý nasazený Polák Hurkacz ve druhém kole skončil, při soupeřově mečbolu skrečoval kvůli zranění kolena zápas s Francouzem Filsem.

V ženské dvouhře dohrála turnajová pětka Jessica Pegulaová z USA, světová jednička Šwiateková postoupila do třetího kola bez větších potíží, Petru Martičovou z Chorvatska porazila 6:4, 6:3. Příště bude hrát s přemožitelkou Siniakové Putincevovou.

Dvaadvacetiletý Fearnley, 277. tenista světového žebříčku, dostal od pořadatelů divokou kartu a hrál první grandslam v životě. Probojoval se do druhého kola, v něm sebral sedminásobnému vítězi Wimbledonu Djokovičovi třetí set a ve čtvrtém byl dva míče od vyrovnání.

Novak Djokovič dobíhá míček ve druhém kole Wimbledonu.

Jacob Fearnley hraje forhend ve druhém kole Wimbledonu.

Srb, který v prvním kole snadno vyřadil Víta Kopřivu, však koncovku zvládl. Dál tak platí, že od roku 2018 prohrál na londýnské trávě jediný zápas, a to loňské finále s Carlosem Alcarazem.

Po utkání prohlásil, že by ho pátý set ani moc nepřekvapil. „Necítil jsem se úplně ve své kůži, občas takový den přijde. Takže jsem moc rád, že jsme pátý set nehráli. Ale musel jsem si výhru zasloužit, zadarmo rozhodně nebyla,“ řekl vítěz 24 grandslamů, který v Londýně hraje necelý měsíc po operaci kolena. Ve třetím kole proti němu nastoupí Australan Alexei Popyrin.

Wimbledonský semifinalista z roku 2021 Hurkacz prohrál s Filsem první i druhý set, po snížení na 1:2 pak ve čtvrté sadě nevyužil vedení 5:3 a francouzský protivník ji dotáhl do tiebreaku. Hurkacz v něm odvrátil mečbol a otočil stav na 8:7, ale s poraněným kolenem už poté odehrál jen dva míče a před Filsovým dalším mečbolem zápas vzdal.

Arthur Fils sleduje svého soupeře Huberta Hurkacze, který se zranil během druhého kola Wimbledonu.

Světová pětka Pegulaová sice před Wimbledonem ovládla travnatý turnaj v Berlíně, jenže v All England Clubu prošla jen do druhého kola. V něm nestačila na Číňanku Wang Sin-jü, která rozhodující třetí set vyhrála jednoznačně 6:1.

Další vítězný duel má za sebou jednadvacetiletá Španělka Bouzasová Maneirová, která v prvním kole vyřadila Vondroušovou. Ve dvou setech zvládla i utkání s krajankou Cristinou Bucsaovou, grandslamové maximum si tím vylepšila na třetí kolo.

V deblové soutěži se předvedl Andy Murray, který se na poslední chvíli odhlásil ze singlu. Po boku bratra Jamieho však prohrál s australským párem Rinky Hijikata, John Peers po dvousetové bitvě 6:7 a 4:6. Sedmatřicetiletý Murray je přihlášený ještě do mixu s Emmou Raducanuovou.

Andy Murray sehrál ve Wimbledonu deblovou soutěž po boku bratra Jamieho.

Legendární Brit má v plánu po olympijských hrách v Paříži ukončit kariéru. Wimbledon vyhrál v letech 2013 a 2016, dlouho zvažoval, zda tento ročník zvládne, protože se před necelými dvěma týdny podrobil odstranění cysty na páteři. Hraje také pátým rokem s kovovou kyčlí.

Od diváků si s o rok starším bratrem užili ovace fanoušků vestoje. A to na centrálním wimbledonském kurtu, podle agentury AP se takové pocty deblistům v prvním kole dostalo poprvé po téměř 30 letech

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 50 milionů liber

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Safiullin (Rus.) - Macháč (ČR) 6:2, 6:4, 5:7, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Fearnley (Brit.) 6:3, 6:4, 5:7, 7:5
Zverev (4-Něm.) - Giron (USA) 6:2, 6:1, 6:4
Fils (Fr.) - Hurkacz (7-Pol.) 7:6 (7:2), 6:4, 2:6, 6:6 (9:8) skreč
De Minaur (9-Austr.) - Munar (Šp.) 6:2, 6:2, 7:5
Dimitrov (10-Bulh.) - Šang Ťün-čcheng (Čína) 5:7, 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, 6:4
Ruusuvuori (Fin.) - Tsitsipas (11-Řec.) 7:6 (8:6), 7:6 (12:10), 3:6, 6:3
Fritz (13-USA) - Rinderknech (Fr.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:4
Shelton (14-USA) - Harris (JAR) 4:6, 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (10:7)
Rune (15-Dán.) - Seyboth Wild (Braz.) 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
Halys (Fr.) - Chačanov (21-Rus.) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Tabilo (24-Chile) - Cobolli (It.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 4:6, 4:6, 6:4
Musetti (25-It.) - Darderi (It.) 6:4, 4:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:4
Norrie (Brit.) - Draper (28-Brit.) 7:6 (7:3), 6:4, 7:6 (8:6)
Popyrin (Austr.) - Etcheverry (30-Arg.) 3:6, 6:4, 4:6, 6:4, 6:3
Monfils (Fr.) - Wawrinka (Švýc.) 7:6 (7:5), 6:4, 7:6 (7:3)
Comesana (Arg.) - Walton (Austr.) 7:5, 1:6, 6:7 (12:14), 6:1, 7:6 (10:8)
Shapovalov (Kan.) - Altmaier (Něm.) 7:6 (7:3), 6:3, 1:6, 6:7 (3:7), 6:4
Pouille (Fr.) - Kokkinakis (Austr.) 2:6, 7:5, 5:2 skreč
Mpetshi Perricard (Fr.) - Nišioka (Jap.) 6:4, 6:1, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Macháč, Čang Č’-čen (ČR/Čína) - Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) 2:6, 6:3, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Krejčíková (31-ČR) - Volynetsová (USA) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5)
Kalinská (17-Rus.) - Bouzková (ČR) 6:4, 6:1
Putincevová (Kaz.) - Siniaková (27-ČR) 6:0, 4:6, 6:2
Badosaová (Šp.) - B. Fruhvirtová (ČR) 6:4, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Martičová (Chorv.) 6:4, 6:3
Rybakinová (4-Kaz.) - Siegemundová (Něm.) 6:3, 3:6, 6:3
Wang Sin-jü (Čína) - Pegulaová (5-USA) 6:4, 6:7 (7:9), 6:1
Džábirová (10-Tun.) - Montgomeryová (USA) 6:1, 7:5
Collinsová (11-USA) - Gálfiová (Maď.) 6:3, 6:4
Keysová (12-USA) - Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:2
Ostapenková (13-Lot.) - Snigurová (Ukr.) 6:3, 6:0
Kasatkinová (14-Rus.) - Miyazakiová (Brit.) 6:0, 6:0
Samsonovová (15-Rus.) - Avanesjanová (Rus.) 6:3, 6:3
Kosťuková (18-Ukr.) - Savilleová (Austr.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4
Haddadová Maiaová (20-Braz.) - Osoriová (Kol.) 3:0 skreč
Svitolinová (21-Ukr.) - Niemeierová (Něm.) 6:3, 6:4
Peraová (USA) - Garciaová (23-Fr.) 3:6, 6:3, 6:4
Dartová (Brit.) - Boulterová (32-Brit.) 4:6, 6:1, 7:6 (10:8)
Bouzasová - Bucsaová (obě Šp.) 7:6 (7:1), 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Siniaková, Townsendová (4-ČR/USA) - Nosková, Masárová (ČR/Šp.) 6:3, 7:6 (7:5)
Kolodziejová, Sisková (ČR) - Davisová, Zimmermannová (USA/Belg.) 6:2, 6:0

Autoři: ,