Sobota 3. srpna 2024, svátek má Miluše
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Obrovské vzepětí Krejčíkové. Porazila Rybakinovou a je ve finále Wimbledonu

Sport

  17:49aktualizováno  20:59
Po roce má Česko opět zástupkyni ve finále tenisového Wimbledonu. Postup do souboje o titul vydřela Barbora Krejčíková, která přehrála světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 3:6, 6:3 a 6:4. O trofej se utká v sobotu s Italkou Jasmine Paoliniovou, která rovněž po otočce porazila 2:6, 6:4 a 7:6 Donnu Vekičovou z Chorvatska.

Další úchvatnou českou jízdu sledují fanoušci v Londýně. Po loňském překvapivém tažení Markéty Vondroušové před zraky legend Jana Kodeše či Billie Jean Kingové vybojovala finálovou účast Krejčíková.

Krejčíková vs. Rybakinová

Podrobná reportáž.

V semifinále nezačala dobře, ale díky postupnému zlepšování na světovou čtyřku Rybakinovou z Kazachstánu nakonec vyzrála, po obratu ji udolala 3:6, 6:3 a 6:4.

„Je to neuvěřitelné. Je velmi těžké vysvětlit, co teď cítím, ale je to hodně emocí, radosti i úlevy. Jsem velmi pyšná na svou hru i svůj bojovný výkon,“ povídala Krejčíková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Její výhra se rozhodně nerodila lehce.

Česká tenistka měla vstoupit do semifinále v dobrém rozpoložení, vždyť při pohledu na výsledky z dosavadní sezony rozhodně nepatřila mezi adeptky na úspěšné tažení na travnatém grandslamu. Přesto došla mezi nejlepší.

„Je teď hodně sebevědomá,“ uvědomovala si před duelem sama Rybakinová, velká favoritka čtvrtečního podvečerního střetnutí na centrálním dvorci.

Jenže Krejčíková si prošla v úvodu zápasu krizí, která její soupeřku, vítězku Wimbledonu 2022, povzbudila. Kazachstánská reprezentantka rázem v Londýně opět předváděla důrazný a útočný tenis, kterému se její sokyně přizpůsobovaly jen obtížně.

Do této kategorie zapadla na začátku i Krejčíková. Marně čelila ostrým servisům, tvrdým returnům i přesně mířeným prudkým forhendům. Světová čtyřka na kurtu vládla a rodačka z Ivančic bleskově ztrácela 0:4.

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová slaví zisk výměny v semifinále Wimbledonu.

Brzy však zjistila, že s rozjetou soupeřkou může hrát, když poprvé v zápase získala její servis. „Byla jsem ráda, že jsem vyhrála první game. Snažila jsem se bojovat o každý míč a v polovině prvního setu, když jsem ji brejkla, jsem cítila, že jsem ve svém živlu,“ hodnotila později.

Kazažská hráčka oplácela stejně, ale poté několikrát zaváhala: znovu přišla o podání, a pak promarnila dva setboly. Především po zpackané smeči to v publiku jen zahučelo.

Wimbledon 2024

příloha iDNES.cz

Krejčíková snížila na 3:5, na víc se však v úvodním setu nezmohla a prohrála 3:6. Ve druhé půlce ovšem získala potřebnou sebejistotu, díky které si troufla na odvážnější a kreativnější herní řešení.

Naplno svou chytrou hru ukázala ve druhé sadě. Ustála těžké gamy na podání, během nichž čelila brejkbolům, a pomalu se osmělovala. Za stavu 3:2 využila slabších chvil nejisté Rybakinové a rychle náskok navýšila na 5:2.

Až poté se začala favoritka duelu znovu nadechovat, avšak na zvrat průběhu setu její vzepětí nestačilo. Krejčíková na šestý pokus proměnila setbol a po závěru plném emocí zvítězila 6:3.

Česká tenistka Barbora Krejčíková v semifinále Wimbledonu.

Bylo jasné, že ve druhé sadě předvedla Češka velké zlepšení. V prvním dějství měla pouhé tři vítězné míče, ve druhém 14, tedy o pět více než sokyně. Úspěšnost podání vytáhla ze 61 na 74 procent a navrch se blýskla stoprocentní statistikou v odvracení brejkbolů.

Krejčíková vs. Rybakinová

Statistiky semifinále

Esa: 4:8
Dvojchyby: 6:3
Vítězné míče: 28:38
Nevynucené chyby: 26:37
Úspěšnost podání: 72 % vs. 58 %
Odvrácené brejkboly: 6/9 vs. 2:6

V třetím setu měla jasný cíl: navázat na povedený výkon. Vyrovnaná přetahovaná mohla začít.

Obě hráčky se snažily neustupovat ze své osvědčené taktiky. Rybakinová neubírala na intenzitě, Krejčíková dál hledala chytrá řešení. Na první brejkbol se čekalo do sedmého gamu, za stavu 3:3 měla česká hráčka skvělou příležitost na zlom v zápase.

Kraťas Rybakinové šel do sítě, Krejčíková mířila do trháku.

Brejk krátce nato potvrdila a navýšila vedení na 5:3. Čtvrtá hráčka žebříčku ještě uhájila podání, ale pak čelila velkému náporu české tenistky, která skvěle podávala.

Zápas zakončila přímým bodem ze servisu a její ruce vylétly nad hlavu.

Česká tenistka Barbora Krejčíková slaví po vyhraném semifinále ve Wimbledonu.

Zvítězila 3:6, 6:3, 6:4, a tak nečekaně dokráčela až do finále Wimbledonu, kde vyzve senzaci letošní sezony Italku Paoliniovou.

„Bude to velký boj. Vím, že je velká bojovnice, ukázala to i v semifinále. Obě hrajeme skvělý tenis,“ řekla Krejčíková, která bude hrát druhé grandslamové finále v kariéře po Roland Garros 2021, kde nakonec triumfovala.

Třísetová bitva pro houževnatou Italku

Její sobotní soupeřka Paoliniová rovněž zažije druhé grandslamové finále, premiéru si odbyla na nedávném Roland Garros. Na travnatých dvorcích v Londýně. V napínavé bitvě s Chorvatkou Vekičovou si postup zajistila po otočce, postupně chřadnoucí, ale pořád zarputilou sokyni porazila 2:6, 6:4 a 7:6 (10:8) v nejdelším semifinále ženské dvouhry v dějinách Wimbledonu.

„Tento zápas si budu pamatovat do smrti,“ prohlásila Paoliniová v rozhovoru na dvorci. „Donna hrála neuvěřitelně, skoro z každé situace dokázala zakončit. Na začátku jsem trochu ztrácela, ale stále jsem si opakovala, že musím bojovat, snažit se uhrát jednu výměnu za druhou. Vím, že jsem podávala příšerně,“ zhodnotila.

Italská tenistka Jasmine Paoliniová slaví výhru v semifinále Wimbledonu.

Právě houževnatost a odhodlanost jsou atributy, které zdobily sedmou hráčku světa v klíčových momentech dvě hodiny a 51 minut trvající bitvě.

Kompenzovala tak úvodní problémy na příjmu: v první sadě uhrála po servisu Vekičové jen tři fiftýny, z toho dva získala díky dvojchybám soupeřky. Nedařilo se jí také po druhém podání, po němž vyhrála jen pět ze 17 výměn.

Jenže její zarputilost dala na počáteční nezdar 2:6 zapomenout. K tomu připočtěte fyzickou připravenost, kterou prodávala už od závěru druhé sady, když vedla 5:4 a poprvé v utkání uzmula unaveně působící soupeřce servis a zvítězila 6:4. Vekičová následně zamířila do šatny.

Chorvatská tenistka Donna Vekičová odchází do šatny po druhé sadě semifinále Wimbledonu.

A zdálo se, že Chorvatce pauza pomůže, rozhodující dějství totiž odšpuntovala slibně. Hned v úvodním gamu sebrala Paoliniové potřetí v zápase servis a Italka musela přemýšlet, jak se ze svízelné situace dostat. Vekičová brejk potvrdila a už pomýšlela na další navýšení náskoku.

Italka bojovnou hrou hrozící nebezpečí odvrátila, navíc čelila soupeřce, kterou viditelně trápilo bolavé pravé předloktí. Příznivé situace Paoliniová využila a nevýhodu brejku smazala. Dlouho se neradovala, sama pak pocítila, jak se čelí zapálené protivnici. Znovu ztrácela, tentokrát 3:4.

Další zvrat. Italka zpozorněla a také přidala na intenzitě, Vekičová nestíhala, ztratila dva gamy, a na podání dokonce čelila mečbolu. Třemi fiftýny v řadě se v zápase jen tak tak udržela. A mentální povzbuzení si přenesla do další hry, v níž získala brejkbol.

Zamyšlená italská tenistka Jasmine Paoliniová během semifinále Wimbledonu.

Chorvatská tenistka Donna Vekičová se natahuje za míčem v semifinále Wimbledonu.

Italka ze složité situace vyklouzla, vedení 6:5 muselo ještě posvětit jestřábí oko. Vekičová pauzu mezi hrami snášela těžce i po psychické stránce, po tváři se jí řinuly slzy. Přesto i podruhé v zápase odvrátila konec zápasu, srovnala na 6:6.

Rozhodoval tedy super tiebreak, v němž strhující podívaná pokračovala. První minibrejk získala Vekičová díky dvojchybě Paoliniové, pak zaváhala pro změnu Chorvatka. Italka nakonec urvala klíčové vedení 9:8 a třetí mečbol v duelu.

Rozhodující výměnu ukončil výkřik rozhodčího, který signalizoval úder Vekičové do autu, a italská tenistka tak mohla slavit vítězství v posledním dějství 7:6 (10:8).

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 50 milionů liber

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Krejčíková (31-ČR) - Rybakinová (4-Kaz.) 3:6, 6:3, 6:4
Paoliniová (7-It.) - Vekičová (Chorv.) 2:6, 6:4, 7:6 (10:8)

Muži:
Čtyřhra - semifinále:

Purcell, Thompson (15-Austr.) - Granollers, Zeballos (1-Šp./Arg.) 6:4, 6:4 Heliovaara, Patten (Fin./Brit.) - Skupski, Venus (9-Brit./N. Zél.) 6:4, 7:6 (7:1)

Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:

Mrva (10-ČR) - Ceban (Brit.) 5:7, 6:4, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:
Cina, Mrva (1-It./ČR) - Timini, Vasilev (Kypr/Bulh.) 6:4, 6:4
Klimas, Kumstát (ČR) - Maksimovič, Papamalamis (5-Bosna/Fr.) 7:6 (11:9), 7:6 (9:7)

Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Valdmannová (ČR) - Grantová (4-USA) 6:3, 7:5

Čtyřhra - 1. kolo:
Stojsavljevicová, Xuová (7-Brit.) - Valdmannová, Zhenikhovová (ČR/Něm.) 6:3, 6:1

2. kolo:
Kovačková, Samson (1-ČR) - Buchniková, Carneirová (Izr./Braz.) 6:4, 6:4
Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) - Oluwadareová, Paskauskasová (Brit.) 6:3, 6:3.

Autor: