Čtvrtek 4. července 2024, svátek má Prokop
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kolaps obhájkyně Vondroušové. Uspěly Siniaková a Bouzková, Macháč začal zle

Zklamaná Markéta Vondroušová v prvním kole Wimbledonu. foto: AP

Šampionka loňského Wimbledonu Markéta Vondroušová nestačila na 83. tenistku světa Jessicu Bouzasovou Maneirovou a s letošním ročníkem travnatého grandslamu se rozloučila nečekaně už po prvním kole. Podobnou senzaci nepředvedl Vít Kopřiva, který jednoznačně prohrál se světovou dvojkou Novakem Djokovičem. Marie Bouzková a Kateřina Siniaková naopak úvodní zápasy zvládly, započaté klání Tomáše Macháče pozná vítěze až ve středeční dohrávce.
  15:11aktualizováno  23:09

Sedm dvojchyb, nevynucené omyly výrazně převyšující povedené rány a skleslý výraz. Takový pohled na šampionku loňského ročníku diváci na centrálním kurtu nečekali.

Vondroušová vs. Bouzasová Maneirová

Reportáž ze zápasu

Markéta Vondroušová stejně jako na letošním Australian Open končí v prvním kole, její soupeřka Bouzasová Maneirová naopak poprvé v kariéře míří do druhého kola grandslamu.

„Myslím, že to je jeden z nejdůležitějších momentů v mém životě, v mé kariéře. Markéta je jedna z nejlepších hráček na světě, vyhrála tady minulý rok. Říkala jsem si, že na mě není žádný tlak, že si musím užívat každou chvíli,“ popisovala šťastná vítězka pocity po triumfu 6:4 a 6:2.

Šestá tenistka světa začala pěkným sebevědomým lobem, zdánlivá pohoda však vzala za své ještě v prvním gamu, ve kterém soupeřce darovala třemi dvojchybami první brejk a od počátku ztrácela. Po nevynucené chybě Španělky se stav utkání sice na chvíli srovnal na 2:2, výkon Vondroušové to ale nepozvedlo.

Češka nadále chybovala více, než je u ní obvyklé. Nejistota vyvrcholila v sedmém gamu, ve kterém nejprve pokazila smeč a následně oponentce dalším forhendem přinejmenším metr mimo kurt darovala druhý brejk a v konečném důsledku i celou první sadu.

Laciné chyby pokračovaly i ve druhém setu. Vondroušová dvěma těsnými míčky mimo vyhrazené území odevzdala soupeřce hned svůj úvodní servis. Bouzasová Maneirová se sice v dalším gamu nepřesnostmi na podání výhody zbavila, ale obhájkyni to příliš nepomohlo.

Jessica Bouzasová Maneirová se raduje v prvním kole Wimbledonu.

Vondroušová se nemohla najít. Svůj druhý servis ztratila bez zisku jediného fiftýnu a znovu musela dotahovat. Španělská tenistka, povzbuzená problémy favorizované soupeřky, znovu nabyla sebevědomí, vlastní servisy si v poklidu hlídala a po proměněném mečbolu zapsala kariérní skalp.

Česká obhájkyně tak nečekaně ztroskotala hned v prvním kole. V průběhu utkání se místy nehýbala ideálně a na jejím výkonu se mírně podepsaly následky nedávného pádu a zranění kyčle. Tížily ji stejně jako nervozita a tlak, se kterými se nedokázala vypořádat. „Pohybu jsem se trochu bála. Možná jsem byla pomalejší, ale ona předvedla skvělý výkon,“ přiznala.

Macháč bude v dohrávce otáčet

Utkání Macháče přerušilo zapadající slunce nad Londýnem. Český hráč odklad na středu pravděpodobně uvítá, úvod zápasu s Belgičanem Davidem Goffinem, který nahradil na poslední chvíli odhlášeného Andyho Murrayho, mu totiž nevyšel.

Macháč vs. Goffin

Reportáž ze zápasu

První set 39. muž žebříčku prohrál 3:6, ve druhém je pozadu o brejk a Goffin půjde na podání za stavu 2:4.

Je jisté, o čem se bude přes noc Macháčovi zdát – o neproměněných brejkbolech. Goffin, 83. hráč světa, v první sadě odvrátil všech šest Čechových příležitostí, sám naopak uspěl dvakrát ze tří pokusů. Stejný scénář se opakoval i zkraje druhé sady. Macháč si na soupeřově podání v prvním gamu vytvořil další tři šance, leč bez úspěchu. Po dlouhé bitvě ve čtvrtém gamu naopak o svůj servis přišel. Následně napoprvé uspěl i on a snížil na 2:3, další ztrátou těsně před přerušením se však před dohrávkou dostal do těžké pozice.

Siniaková ustála odpor

Zdánlivě nejsnazší pořízení měla mít z Češek v úterý Siniaková. Devatenáctiletá Kanaďanka Marina Stakusicová, 164. žena žebříčku WTA, se však papírovým předpokladům vzpírala a zkušenější soupeřku trápila agresivitou. Siniaková odvrátila osm z devíti brejkbolů, sama proměnila jen čtyři z pětadvaceti a zvítězila 6:4 a 6:2. Ve druhém kole vyzve Kazachstánku Julii Putincevovou.

Siniaková vs. Stakusicová

Reportáž ze zápasu.

Nezkušenost neznamená slabost, i o tom se Siniaková přesvědčila. Devatenáctiletá grandslamová debutantka na druhé straně kurtu hrála bez studu, pyšnila se především tvrdými ranami od základní čáry.

Siniaková vzepětím všech sil ovládla první dlouhý game a vzala soupeřce servis, vzápětí jí ho však hned vrátila. První sadu si ale přeci jenom přivlastnila, a to díky zisku sedmé hry za stavu 3:3. Stakusicová jí nabídla dvojchybou brejkbol, na který Siniaková reagovala zvýšenou agresivitou a úspěšným přechodem na síť. Sama si pak za stavu 5:4 při brejkbolu soupeřky pomohla ze svízelné situace fantastickým servisem a ovládla první sadu.

Kateřina Siniaková odehrává míček v prvním kole Wimbledonu.

Ve třetím gamu druhé sady Stakusicová za stavu 0:40 na svém servisu vynikajícím podáním odvrátila dva brejkboly, následně však pokazila lehkou smeč a Siniaková se znovu dostala do trháku. Ten ještě navýšila ziskem maratonského sedmém gamu, ve kterém mladá Kanaďanka 28krát uvedla míček do hry. Stejně jako vloni si tak Češka v Londýně zahraje druhé kolo.

Hladký postup Bouzkové

Bouzková argentinské soupeřce Julii Rierové vzala kromě jediného všechna podání, 40. žena světa zvítězila proti antukové specialistce v poklidu 6:2 a 6:1. V souboji o třetí kolo se střetne se světovou osmnáctkou Ruskou Annou Kalinskou.

Bouzková vs. Rierová

Reportáž ze zápasu

Rierová, která letos hrála na trávě vůbec první zápas, se po celé utkání trápila s vlastní nepřesností. V prvním setu nastřádala 106. hráčka žebříčku WTA devatenáct nevynucených chyb, ve druhém o čtyři méně.

Pětadvacetiletá Češka naopak potvrdila, že jí Wimbledon svědčí. Loni na travnatém grandslamu došla do osmifinále, předloni dokonce do čtvrtfinále, což je stále její kariérní grandslamové maximum.

Bouzkovou nakopl k suverénnímu triumfu napínavý první game, ve kterém se i za pomoci fantastického forhendu do růžku kurtu dostala ze svízelné situace a odvrátila dva brejkboly.

Wimbledon 2024

příloha iDNES.cz

Vzápětí získala brejk a svoji výhodu pak ještě navýšila ve čtvrtém gamu, ve kterém Rierová devatenáctkrát uvedla míček do hry, leč z dalšího úspěchu na returnu se po maratonské hře radovala Češka. Bouzková pak sice za stavu 5:2 nevyužila tři setboly na svém podání, na servisu soupeřky se jí už ale dařilo lépe.

Ve druhém setu nepustila Rierovou při jejím podání ani jednou na shodu. Získala přesvědčivě tři brejky a jistě došla do druhého kola. V celém utkání zaznamenala o šestnáct nevynucených chyb méně než soupeřka, přičemž zahrála o jednu vítěznou ránu více.

Djokovič nedal Kopřivovi šanci

Absolutní dominance a střet zcela rozdílných tenisových světů. Kopřiva, 123. hráč světa, měl proti 24násobnému grandslamovému šampionovi problém uhrát jakýkoliv míček na soupeřově podání a ani se nepřiblížil šanci na brejkbol.

Kopřiva vs. Djokovič

Reportáž ze zápasu

Djokovič působil dominantně a českého kvalifikanta při jeho premiéře ve Wimbledonu porazil i díky šesti brejkům 6:1, 6:2 a 6:2.

Jestli byla někde pochybnost, tak nikoliv o tom, kdo je favorit, ale o stavu Srbova kolena. Djokovič nehrál od Roland Garros, které právě kvůli zranění opustil před čtvrtfinále.

V zápase s českým kvalifikantem mu však žádné očividné potíže nečinilo. Od začátku do konce zcela dominoval, a to především na podání.

Kopřiva měl problémy uhrát na servisu rozjetého favorita byť jediný fiftýn. V prvním setu Djokovič vyhrál 16 ze 17 míčků po svém servisu. Bylo až k neuvěření, s jako lehkostí proměňoval všechny typy úderů.

Když za stavu 2:5 ve druhém setu uhrál Kopřiva celkově pátý fiftýn na Djokovičově podání, publikum ho za skvěle doběhnutý míček odměnilo mohutnými ovacemi. Sám Kopřiva se potutelně usmál, dobře věděl, že jde jenom o dílčí úspěch. Srb sadu v poklidu doservíroval.

Novak Djokokovič se natahuje po míčku v prvním kole Wimbledonu.

Ve třetí části se Čech přeci jenom dvakrát dostal na returnu alespoň na stav 30:30 a dlouho hrál se Srbem výsledkově vyrovnanou partii. To se změnilo v pátém gamu, kdy ho Djokovič brejknul a další komplikace už nepřipustil.

Původně měla v úterý k prvnímu kolu nastoupit ještě Barbora Krejčíková (32.), její zápas s Veronikou Kuděrmětovovou (38.) však pořadatelé kvůli několika dešťovým zdržením odsunuli na středu.

Selhání Rubljova a výhry favoritek

Světová jednička Iga Šwiateková v prvním kole vyřadila 49. hráčku žebříčku Sofii Keninovou. Třiadvacetiletá polská favoritka, jejímž maximem na travnatém grandslamu je loňské čtvrtfinále, zvítězila 6:3, 6:4 a s americkou soupeřkou zvládla bez ztráty setu i čtvrtý vzájemný duel.

Ve svém prvním letošním utkání na trávě navázala na vítězné tažení z antukového Roland Garros, které ovládla potřetí za sebou a počtvrté celkově. S bývalou světovou čtyřkou a šampionkou Australian Open z roku 2020 ztratila v prvním setu podání, v té době už ale měla výhodu brejku a v dalším průběhu zůstala na rozdíl od soupeřky na servisu stoprocentní. Celkově dvacáté vítězství za sebou slavila za 79 minut po prvním mečbolu.

„Byl to solidní start při ne příliš snadném losu. Do grandslamu se nedá vstoupit nijak vlažně, člověk musí být připravený hned. Na tomto povrchu to (v mém případě) není o výsledku, ale o zlepšování, tak uvidím, jestli se mi bude dařit lépe než vloni,“ řekla Šwiateková, kterou příště čeká Chorvatka Petra Martičová, 89. hráčka žebříčku.

Iga Šwiateková z pokleku odehrává míček v prvním kole Wimbledonu.

Hladkou výhrou vstoupila do Wimbledonu i předloňská vítězka Jelena Rybakinová. Turnajová čtyřka porazila za hodinu a deset minut rumunskou kvalifikantku Elenu-Gabrielu Ruseovou 6:3, 6:1. Ve druhém kole se pětadvacetiletá ruská rodačka reprezentující od roku 2018 Kazachstán utká s o 11 let starší Laurou Siegemundovou. Německá hráčka na úvod strávila na kurtu jen o jeden game a necelou čtvrthodinu více v duelu s Ukrajinkou Katerynou Baindlovou (6:4, 6:1).

Na rozdíl od Vondroušové se vrátila vítězně do Wimbledonu druhá loňská finalistka Uns Džábirová. Tunisanka, jež hrála v All England Clubu neúspěšně o titul i v roce 2022, nedala šanci Mojuce Učidžimaové a vyhrála 6:3, 6:1.

Jistý vstup do turnaje prožil také čtvrtý nasazený Alexander Zverev, který na londýnské trávě podobně jako Šwiateková dosud čeká na průlom. Wimbledon je jediný grandslam, kde dosud nehrál semifinále, a dokonce na něm nebyl nikdy ani ve čtvrtfinále. Při osmé účasti finalista nedávného Roland Garros vyřadil na úvod Španěla Roberta Carballése po koncentrovaném výkonu a výhře 6:2, 6:4, 6:2.

„Léta jsem tu měl svoje problémy, ale teď se cítím jinak. V minulosti jsem z nějakého důvodu řekl, že travnaté kurty nemám rád. Teď jsem se rozhodl, že je miluju,“ řekl spokojený olympijský šampion na kurtu.

Naopak překvapivý konec potkal šestého nasazeného Andreje Rubljova z Ruska, který nestačil na argentinského soupeře z druhé stovky žebříčku Francisca Comesanu.

Francisco Comesana se natahuje po míčku v prvním kole Wimbledonu.

Třiadvacetiletý debutant na grandslamové akci zvítězil nad loňským čtvrtfinalistou 6:4, 5:7, 6:2, 7:6. Rubljov v utkání opakovaně ztrácel nervy, čílil se na sebe i svůj tým a dokonce si vzteky raketou poranil koleno.

„Hrát tady byl můj sen. Jsem šťastný a nevím, co mám říct,“ uvedl na kurtu Comesana.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 50 milionů liber

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Kopřiva (ČR) 6:1, 6:2, 6:2
Zverev (4-Něm.) - Carballes (Šp.) 6:2, 6:4, 6:2
Hurkacz (7-Pol.) - Albot (Mold.) 5:7, 6:4, 6:3, 6:4
De Minaur (9-Austr.) - Duckworth (Austr.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:3), 7:6 (7:4)
Shelton (14-USA) - Bellucci (It.) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Mpetshi Perricard (Fr.) - Korda (20-USA) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:3
Musetti (25-It.) - Lestienne (Fr.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2
Darderi (It.) - Choinski (Brit.) 7:5, 4:6, 2:6, 7:5, 6:2.
Nišioka (Jap.) - Borges (Portug.) 6:2, 7:6 (8:6), 2:6, 6:3
Popyrin (Austr.) - Monteiro (Braz.) 6:4, 6:7 (8:10), 6:3, 6:4
Munar (Šp.) - Harris (Brit.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3
Etcheverry (30-Arg.) - Nardi (It.) 6:1, 6:4, 6:2
Comesana (Arg.) - Rubljov (6-Rus.) 6:4, 5:7, 6:2, 7:6 (7:5)
Seyboth Wild (Braz.) - Jubb (Brit.) 1:6, 3:6, 7:6 (8:6), 6:4, 7:5
Walton (Austr.) - Coria (Arg.) 6:3, 6:3, 7:5
Rune (15-Dán.) - Kwon Sun-u (Korea) 6:1, 6:4, 6:4
Fearnley (Brit.) - Moro (Šp.) 7:5, 6:4, 7:6 (14:12)
Fils (Fr.) - Stricker (Švýc.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:4
Tsitsipas (11-Řec.) - Daniel (Jap.) 7:6 (7:5), 6:4, 7:5
Fritz (13-USA) - O’Connell (Austr.) 6:1, 6:2, 6:4
Draper (28-USA) - E. Ymer (Švéd.) 3:6, 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Giron (USA) - Searle (Brit.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4
Cobolli (It.) - Hijikata (Austr.) 7:5, 4:6, 6:4, 6:4
Norrie (Brit.) - Díaz (Arg.) 7:5, 7:5, 6:3

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Bouzasová (Šp.) - Vondroušová (6-ČR) 6:4, 6:2
Bouzková (ČR)
- Rieraová (Arg.) 6:2, 6:1
Siniaková (27-ČR) - Stakusicová (Kan.) 6:4, 6:2
Ostapenková (13-Lot.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:1, 6:2
Samsonovová (15-Rus.) - Masárová (Šp.) 6:3, 4:6, 6:2
Kalinská (17-Rus.) - P. Udvardyová (Maď.) 6:3, 6:2
Rybakinová (4-Kaz.) - Ruseová (Rum.) 6:3, 6:1
Pegulaová (5-USA) - Kruegerová (USA) 6:2, 6:0
Dartová (Brit.) - Paj Čuo-süan (Čína) 6:4, 6:0
Siegemundová (Něm.) - Baindlová (Ukr.) 6:4, 6:1
Wang Sin-jü (Čína) - Tomovová (Bulh.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:0
Bucsaová (Šp.) - Bogdanová (Rum.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:5)
Šwiateková (1-Pol.) - Keninová (USA) 6:3, 6:4
Boulterová (32-Brit.) - Mariaová (Něm.) 7:6 (8:6), 7:5
Fernandezová (30-Kan.) - Bronzettiová (It.) 6:4, 6:3
Avanesjanová (Rus.) - Kalininová (Ukr.) 6:2, 6:3
Džábirová (10-Tun.) - Učidžimová (Jap.) 6:3, 6:1
Garciaová (23-Fr.) - Blinkovová (Rus.) 6:4, 7:5
Peraová (USA) - Potapovová (Rus.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (8:6)
Gálfiová (Maď.) - Šarífová (Eg.) 6:1, 6:2
Montgomeryová (USA) - Gadecká (Austr.) 6:4, 6:4
Putincevová (Kaz.) - Kerberová (Něm.) 7:5, 6:3
Wozniacká (Dán.) - Parksová (USA) 6:2, 6:0
Snigurová (Ukr.) - Dodinová (Fr.) 6:4, 6:0
Martičová (Chorv.) - Jonesová (Brit.) 3:6, 6:1, 6:2.

Autoři: ,

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...