Čtvrtek 27. června 2024, svátek má Ladislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

WTA se dohodla se saúdskoarabským fondem PIF na dlouhodobé spolupráci

WTA Tour, ilustrační foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabský investiční fond PIF se stane historicky prvním titulárním partnerem světového tenisového žebříčku žen. Asociace WTA dnes oznámila, že se s PIF dohodla na dlouhodobé spolupráci podobně jako letos v únoru mužská ATP.
  22:03

Uzavření dohody mezi WTA a PIF přišlo nedlouho poté, co ženská tenisová asociace oznámila, že přidělila Rijádu pořadatelství Turnaje mistryň na roky 2024 až 2026. Saúdští pořadatelé přislíbili pro tradiční závěrečný podnik sezony pro osmičku nejlepších hráček na letošní rok rekordní dotaci 15,25 milionu dolarů (asi 347 milionů korun).

Saúdská Arábie tak pokračuje v masivních investicích do sportu, kterými se podle kritiků snaží vylepšovat pověst pošramocenou porušováním lidských práv v zemi. Financuje například lukrativní golfovou sérii LIV, přilákala závod mistrovství světa formule 1 a ve velkém investuje do fotbalu či boxu.

Proti spojení Saúdské Arábie s ženským tenisem se v minulosti opakovaně vyslovily slavné tenistky Martina Navrátilová a Chris Evertová. Poukázaly na porušování lidských práv či diskriminaci žen a homosexuálů v této muslimské zemi.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!